Flessen en potjes steriliseren doe je zó

Je kunt het langst van zelfgemaakte jam, chutney en marmelade genieten als je het bewaard in een gesteriliseerde pot. Lees hier onze tips hoe je dat het best kunt doen. 

Marmelade kun je ook van hartige ingrediënten maken. Probeer bijvoorbeeld deze uienmarmelade!

Wat is steriliseren eigenlijk?

Door producten te steriliseren dood je in relatief korte tijd alle aanwezige micro-organismen zoals bacteriën. Door verhitting worden de bacteriën uitgeschakeld en onschadelijk gemaakt. Er zijn twee verschillende manieren om potten te steriliseren: in water en in de oven.

Steriliseren in water

Plaats de potten die je wil steriliseren in een grote pan. Giet kokend water over de potten tot ze volledig onder water staan. Breng het water aan de kook en laat het 15 minuten doorkoken. Haal de potten uit de pan en plaats ze ondersteboven op een schone theedoek om te drogen. 

Steriliseren in de oven

Geen zin in geknoei met water? Gebruik dan de oven. Verwarm hem voor op 160°C en bekleed een bakplaat met bakpapier. Plaats te potjes met de opening naar boven op de bakplaat in de voorverwarmde oven. Na 15 minuten kun je de potten uit de oven halen en af laten koelen.

TIP – Het deksel en de rubberen ringen kun je beter niet mee koken of in de oven leggen. Even afspoelen onder kokend water is voldoende. 

Beeld: Elizabeth Field

steriliseren