aantal 1 |
bijgerecht |
|
|
glutenvrij, lactosevrij, vegan
Je kunt ook andere stevige groenten gebruiken, bijv. bloemkool, wortels, spruiten en sperziebonen. Dit recept is goed voor 1 pot van ca. 500 gram.
Kooktijd20 minutesminutes
wachten14 daysdays
Totale tijd14 daysdays20 minutesminutes
Kookgerei
ook nodig: paar grote, gesteriliseerde (weck)potten*, reken 1 pot van 1 l inhoud per ¼ kilo kool
Ingrediënten
1middelgrote groene kool± 1 kg, met een aantal grote buitenbladeren
± 1 el fijn zeezout(= 1½-2% van het gewicht van de kool)
2tenenknoflook,gepeld en fijngesneden
2-3takjes dille,fijngesneden of meer naar smaak
1elzwarte peperkorrels
1tlmosterdzaad
snufjechilivlokken of 1 hele rode chilipeper
Instructies
Bewaar een van de buitenbladeren en snijd de rest van de kool in zo dun mogelijke, regelmatige reepjes. Weeg de kool en bereken wat 1½-2% van het gewicht is: zoveel zout heb je nodig. Kies het liefst zeezout met een fijne korrel en kneed het zout met je handen in de koolreepjes.
Daarbij mag je best wat (vuist)kracht gebruiken; het gaat erom dat de sappen gaan stromen en er zich een beetje schuim vormt als je in de kool knijpt. Voeg de knoflook, kruiden en specerijen toe. Doe de kool over in de gesteriliseerde potten en druk heel goed aan. Zorg dat je alle lucht uit de kool drukt. Voor een artistiek effect kun je nog een dilletakje en een chilipeper in de pot schuiven. Maak de potten niet helemaal vol, maar laat aan de bovenkant een paar centimeter vrij.
Scheur of knip een rondje uit het grote koolblad en dek de kool in de pot hiermee af. Breng nu eventueel wat gewicht aan op de kool. Vul bijvoorbeeld een plastic zakje met steunvulling voor gebak, zout, of wat steentjes. Sluit de potten en zet ze op je aanrecht, op een plek waar de temperatuur niet te veel stijgt of daalt. Laat de kool daar minstens 2 weken staan.
LET OP: open de potten tussentijds om de paar dagen zodat opgebouwd koolzuurgas kan ontsnappen. Anders kunnen de potten barsten!
Proef na 2 weken of de zuurkool lekker friszuur is. Verwijder dan het gewicht, dekblad en het bovenste laagje zuurkool en zet de pot in de koelkast. De zuurkool is nu minstens 6 maanden houdbaar geworden en bovendien heel lekker, licht verteerbaar en een bron van gezonde microben die je darmen goed doen.
Voedingswaarde
calorieën: 74kcal
eiwit: 5g
koolhydraten: 9g
auteur: delicious.
* Zie deliciousmagazine.nl/steriliseren voor het steriliseren van flessen & potten.RECEPTEN, BEREIDING: SHARON FLYNN, DOSIA BREWER (RODE ZUURKOOL) | FOTOGRAFIE: JEREMY SIMONS | STYLING: KIRSTEN JENKINS.