zalmfilet in tomatensaus met opperdoezer ronde

zalmfilet in tomatensaus met opperdoezer ronde
STUDIO PHILIPPI
Voorkeur: glutenvrij

aantal 4 | hoofdgerecht | | | glutenvrij

Opperdoezer ronde vindt Janneke een van de lekkerste aardappelsoorten van Nederlandse bodem. Ze zijn niet makkelijk te schillen, dus laat ze vooral in hun jas zitten. Gelukje: dat geeft extra veel smaak!

Kooktijd:30

Totale tijd:30

Ingrediënten

  • 1 kg opperdoezer ronde
  • 1 sjalot
  • 2 el olijfolie
  • 1 tl karwijzaad
  • 500 g kerstomaatjes
  • 100 ml droge witte wijn
  • 600 g zalmfilets zonder huid (4 stuks)
  • 1 kropsla
  • 200 ml volle melk
  • 100 ml houdbare slagroom (zie tip* bij recept pasta)
  • 1 bakje tuinkers

Instructies

  1. Boen de aardappels goed schoon en snijd ze in stukken. Kook de aardappel in ruim water gaar in 15 min.
  2. Snipper de sjalot. Verhit de olijfolie in een koekenpan. Fruit de sjalot met het karwijzaad 1 min. Voeg de kers- tomaatjes toe en bak ze 8-10 min. Druk ze tijdens het bakken plat zodat de sappen vrijkomen.
  3. Schenk de wijn bij de tomaatjes en laat tot de helft verdampen. Bestrooi de zalmfilets met zout en peper en leg ze tussen de tomaatjes. Stoof de zalmfilets in 6 min. rosé of naar wens net gaar. Keer ze halverwege.
  4. Maak intussen de kropsla schoon en scheur het blad grof. Verwarm de melk.
  5. Neem de zalmfilets uit de pan en houd ze onder een deksel warm. Schenk de slagroom in de pan en breng aan de kook. Laat de saus 3-4 min. zachtjes inkoken. Leg de zalmfilets erbij en breng op smaak met zout en peper.
  6. Giet de aardappels af en stamp ze met de melk tot een smeuïge puree. Schep de kropsla en bijna alle tuinkers erdoor en breng op smaak met zout en peper.
  7. Verdeel de puree over 4 borden. Schep de zalmfilets met de saus erbij en garneer met de cress.

Voedingswaarde

  • calorieën: 811 kcal
  • eiwit: 40 g
  • vet: 49 g
  • koolhydraten: 49 g

TIP Ook lekker met kabeljauw- of schelvisfilet. Voeg voor een extra feestelijk gerecht wat garnalen toe.

STUDIO PHILIPPI

Dit recept printen

Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!

Lees ook: 18 pasta’s met een scheutje wijn, want daar wordt alles lekkerder van