Psst… Bekijk ook onze lijst met de 9 lekkerste tiramisu recepten!
aantal 8 |
dessert, nagerecht, zoet |
feestdagen, feestelijk, kerst, najaar, winter |
italiaans |
Tiramisu mag zeker traditioneel, maar het hoeft niet altijd. Maak hem deze feestdagen eens anders! Met hazelnoten, witte chocolade en nootmuskaat blaas je jouw favoriete dessert nieuw leven in. Je bent gewaarschuwd, want hij is luchtig in het kwadraat en die schaal gaat leeg. Ontspannen genieten van je spectaculaire dessert? Maak de tiramisu 1 dag eerder en bewaar afgedekt in de koelkast.
Ingrediënten
- 9 gelatineblaadjes
- 100 g fijne kristalsuiker
- 125 ml espresso
- 185 ml hazelnootlikeur
- ± 30 lange vingers
- 360 g witte chocolade
- 500 ml slagroom
- 150 g poedersuiker, gezeefd
- 4 eidooiers, op kamertemperatuur
- 400 g mascarpone
- 2 tl vanillepasta of vanille-extract
- 2 1⁄2 tl versgeraspte nootmuskaat
- ook nodig: cake- of terrinevorm van 21x11x7 cm, bekleed met een dubbele laag bakpapier dat royaal over de zijkanten hangt, mixer
Instructies
- Week de gelatine ± 5 min. in ruim koud water. Verwarm de suiker en espresso in een steelpan met dikke bodem op matig vuur en roer tot de suiker is opgelost. Verwarm tot het kookpunt. Neem van het vuur, knijp 7 gelatineblaadjes uit en laat ze al roerend in het espressomengsel oplossen. Laat tot kamertemperatuur afkoelen en roer er 125 ml likeur door.
- Leg twee lagen lange vingers op de bodem van de vorm. Besprenkel met het espressomengsel en zet 1 uur in de koelkast.
- Smelt de witte chocolade au bain-marie in een hittebestendige kom op een pan met zachtjes kokend water. De bodem van de kom mag het water niet raken. Roer af en toe. Neem de kom van de pan en laat iets afkoelen.
- Verwarm 50 ml van de slagroom in een kleine pan. Neem van het vuur en roer de rest van de uitgeknepen gelatineblaadjes erdoor. Laat afkoelen tot kamertemperatuur.
- Klop, als het gelatinemengsel is afgekoeld, de poedersuiker met de eidooiers met de mixer tot een dik en bleek mengsel.
- Klop in een andere kom de rest van de room met de mascarpone, vanille en 2 tl nootmuskaat stijf. Schep hier het eimengsel en het gelatinemengsel door.
- Klop de gesmolten witte chocolade erdoor tot je een glad mengsel krijgt. Spreid de helft hiervan uit over de lange vingers in de vorm. Doop de resterende lange vingers in de resterende 60 ml likeur en leg ze in een enkele laag erbovenop. Spreid het restant van het roommengsel erover uit. Zet 4 uur of een hele nacht in de koelkast. Strooi er vlak voor het serveren nog 1⁄2 tl nootmuskaat over.
Voedingswaarde
calorieën: 964kcal
eiwit: 13g
vet: 64g
koolhydraten: 81g
ECEPTEN, BEREIDING: PHOEBE WOOD | FOTOGRAFIE: BEN DEARNLEY, MARK ROPER, ANSON SMART | STYLING: KIRSTEN JENKINS.
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!