snelle kip met kersen van Yvette van Boven

snelle kip met kersen van Yvette van Boven
RECEPT: YVETTE VAN BOVEN | FOTOGRAFIE: WOUT HENDRICKX | STYLING, BEREIDING DEBBY DE MANGELAERE.

Kersen zijn echt belachelijk lekker. Zeker als we het hebben over van die dikke, dieprode Hollandse joekels. Daar lopen de tranen toch van over je wangen?

Maak ook deze zomerse aardappelstoof met kip

Yvette: ‘Ze zijn er niet lang, van half juni tot half augustus zo’n beetje, daarom zijn kersen voor mij echt Hollands verheugfruit, net als zoete aardbeien, rabarber of kruisbessen. Koop ze zodra je ze ziet, want voor je het weet moet je weer een jaar wachten. Kersen hebben één voordeel: kun je ze niet krijgen, vervang ze dan door ander steenfruit.

Mijn kip met kersen en amandelen kan later in de zomer ook goed worden gemaakt met abrikozen, perziken of pruimen. Het recept kan op zich lekker lang mee. Maar met kersen is ’t wel de bom hoor.’

Soorten kersen

‘Op de markt in Frankrijk zie ik ook vaak gele kersen. Of lichtroze, die bestaan ook, kersen zijn er in veel kleuren. En ook verschillen ze in hardheid: sommige horen wat steviger te zijn, anderen sappig en zacht. Een kwestie van proeven, niet van voelen!

Meestal mag je van de fruitverkoper er wel eentje in je mond stoppen. Doe dat, proef wat je koopt en als je gelukkig bent, hang je er twee om je oren, gooi je je fietsmand vol rijpe kersen en ga je fluitend naar huis! Misschien toch maar een boompje planten, ze zijn wel heel erg verleidelijk he?’

Extra kersentips van Yvette

Ontpitte kersen zijn ook lekker als je ze kort roostert met een drup olijfolie, zout, peper en tijm en mengt met gescheurde little-gemsla, croutons van oud desembrood, tijmblaadjes en fijne ringetjes sjalot. Draai fluks een dressing van een wijn- glas karnemelk of dunne yoghurt, een scheut olijfolie, fijne rasp en het sap van 1 citroen, 1 el honing, peper en zout.

Snelle kip met kersen, koriander en amandelen

glutenvrij, lactosevrij
aantal 4 | hoofdgerecht | | | glutenvrij, lactosevrij
Je hebt zoete en zure kersen. Voor dit gerecht gebruik je zoete kersen die je in Nederland overal kunt kopen. De zure variant wordt in België veel gegeten en heet daar ‘kriek’. Wij noemen zure kersen vaak morellen, die worden meestal ingemaakt in plaats van zo gegeten.
Kooktijd15 minutes
bakken30 minutes
Totale tijd45 minutes

Ingrediënten

  • 100 g amandelen
  • ± 2 1⁄2 el extra vergine olijfolie
  • 8 biokippendijen, liefst met bot voor extra smaak
  • 1 el kerriepoeder
  • 2 el acaciahoning
  • ± 15 g koriander (1 bosje)
  • 500 g kersen*, ontpit
  • fijne rasp van 1 + sap van 2 (bio)limoenen

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Hak de amandelen tot kruimels. Vet een ovenschaal in met wat olijfolie. Wrijf de kippendijen in met het kerriepoeder, honing, olijfolie en wat zout en rol ze dan door de gehakte amandelen, zodat ze helemaal met een laagje zijn bedekt. Leg ze iets uit elkaar in de ovenschaal.
  • Bak ze ± 30 min., draai ze tussentijds een keer of wat en voeg eventueel een drup water aan de schaal toe als alles te snel karamelliseert.
  • Snijd intussen de korianderblaadjes fijn. Meng ze met de kersen, de helft van het limoensap en alle -rasp. Maal er peper en zout boven.
  • Blus de kippenboutjes als ze gaar zijn af met de rest van het limoensap, haal ze uit de schaal en blus met een paar eetlepels water de aanbaksels los. Roer tot een sausje. Schep de aangemaakte kersen erdoor. Leg de kipstukken op een grote schaal en schep de kersensalade erop.
  • Serveer ze met gemengde groene sla en wat Libanees platbrood of pita’s om te scheuren.

Voedingswaarde

calorieën: 603kcal
eiwit: 65g
vet: 26g
koolhydraten: 27g
auteur: delicious.
* Of neem in plaats van kersen 8 rijpe abrikozen of pruimen. Of 4-6 nectarines of perziken in parten.
RECEPT & TEKST: YVETTE VAN BOVEN | FOTOGRAFIE: WOUT HENDRICKX | STYLING, BEREIDING: DEBBY DE MANGELAERE.
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!

Bekijk ook: 9x hoofdgerechten van Yvette van Boven