short ribs – of runderribben – met bier en chilipeper

short ribs – of runderribben – met bier en chilipeper

Runderribben worden ook wel short ribs genoemd en zijn de ‘spareribs’ van een rund. Short ribs zijn ideaal om low and slow te stoven. Dus heb je dit weekend wat tijd over, dan kun je daarna genieten van supermals vlees.

Welke short ribs?

Even technisch: wellicht kom je in je zoektocht naar runderribben verschillende varianten tegen. Bijvoorbeeld chuck short ribs en short ribs. De chuck short ribs komen van de nek en schouder van een rund, de shortribs liggen wat lager: tegen de borst van het rund aan. Laatstgenoemde bevat wat meer vlees.

Afhankelijk van wáár het stuk ribbot (en het omringende vlees) vandaan komt uit het rund, is het vlees wat dikker of dunner. In het recept hieronder hebben we een dik stuk runderrib gebruikt, maar je kunt ook voor een wat dunner gedeelte gaan. Stoof het gerecht dan wat korter.

Bekijk hier ook onze populairste soep en stoofgerechten van 2022.

Runderribben – short ribs – met bier en chilipeper

aantal 4 | hoofd, hoofdgerecht | feestdagen, feestelijk, weekend | |
Het is winter, dus grijp vooral deze kans aan om lekker te stoven! Deze runderribben vragen even wat werk, maar daarna kun je heerlijk genieten.
Kooktijd1 hour 20 minutes
oven3 hours

Ingrediënten

  • kg runderribben*, spareribs, in 2 stukken
  • 3 el extra vergine olijfolie
  • 4 sjalotten, in dunne ringen
  • 2 rode chilipepers, in dunne ringen + extra om te bestrooien
  • 4 steranijs
  • 2 kaneelstokjes
  • 3 cm 15 g verse gemberwortel, fijngeraspt*
  • ½ bosje koriander, fijngesneden + extra blaadjes voor erover
  • 2 laurierblaadjes
  • rasp van 2 biocitroenen
  • 165 g bruine basterdsuiker
  • 440 ml Guinness of ander donker bier
  • 3 el gefermenteerde zwarte bonen, toko, 20 min. geweekt, uitgelekt
  • 1 l runderbouillon
  • 5 el 80 ml sojasaus
  • 4 el 60 ml barbecuesaus
  • 4 el 60 ml sake (kookkwaliteit)
  • 4 el 60 ml Chinese zwarte rijstazijn (chinkiang vinegar, toko) vervang evt. door balsamico-azijn
  • gestoomde rijst, pinda’s en radijscress, voor erbij
  • komkommersalade
  • 2-3 el yuzusap* of limoensap + 2-3 el sesamolie
  • 2 tl fijne kristalsuiker
  • 1 tl sambal oelek
  • 2 tl wit sesamzaad, geroosterd
  • 1 rode chilipeper, fijngesneden
  • 3 snackkomkommers, gehalveerd, in lange, dunne partjes

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 160°C. Leg de ribben in een grote kom en bestrooi ze royaal met zout en peper.
  • Verhit een grote braadpan op hoog vuur en schenk de olie erin. Braad een ribstuk rondom in 6-8 min. bruin en leg op een schaal. Braad dan het andere ribstuk net zo en leg op de schaal.
  • Schenk de olie uit de braadpan tot er 2-3 el olie overblijft in de pan. Voeg de sjalotten, chilipepers, specerijen, gember, koriander, laurier en de citroenrasp toe en schep 4-5 min. om. Voeg de suiker toe en roer tot het is opgelost. Voeg het bier, de zwarte bonen, bouillon, sojasaus, barbecuesaus, sake en zwarte azijn toe.
  • Leg de ribben weer in de pan en breng aan de kook. Stoof de ribben 8-10 min. op matig vuur zodat de smaken tot ontwikkeling kunnen komen. Voeg zout en peper toe. Leg de deksel op de pan, zet in de oven en stoof de ribben 2-3 uur tot ze heel mals zijn.
  • Meng intussen alle ingrediënten voor de komkommersalade, behalve de partjes komkommer, in een grote kom. Voeg wat
  • zout en peper toe en klop door elkaar. Voeg de komkommer toe en schep om met de dressing. Schep vlak voor serveren op een schaal. Neem de ribben uit de oven en leg ze op een bakplaat. Houd warm onder aluminiumfolie. Schenk het stoofvocht door een fijne zeef in een middelgrote steelpan en schep er zoveel mogelijk vet af. Laat in 12-15 min. inkoken tot een saus.
  • Leg de ribben op een grote schaal en sprenkel er zoveel saus over als je wilt.
  • Serveer met gestoomde rijst en de komkommersalade. Bestrooi met pinda’s en radijscress.

Voedingswaarde

calorieën: 1094kcal
eiwit: 67g
vet: 60g
koolhydraten: 69g
auteur: delicious.
* Bestel runderribben ruim van tevoren bij je slager of online. Yuzusap koop je bij de toko. 
Recipes: Matt Moran, Photography: Ben Dearnley, Styling: Kirsten Jenkins
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!

Toe aan meer comfortfood? Bestel het februari-nummer van delicious!