Van ratatouille plaattaart van de Côte d’Azur naar Spanje. Of net de andere kant op, naar de Italiaanse en Griekse schiereilanden. Het augustus-nummer van delicious. staat in het teken van al die heerlijke landen rond de Méditerranée.
Verwacht alles: van een Italiaanse pizza-party tot tafels vol Griekse mezze, zelfgemaakte cocktails of een warme Spaanse paëlla. Bestel het nummer hier!
Ratatouille plaattaart
vegetarisch
aantal 6 |
lunchgerecht, voorgerecht |
|
frans |
vegetarisch
Het is alleen al een feest om de plakjes groenten zo mooi neer te leggen, laat staan om deze plaattaart op te eten. Zet een grote karaf gekoelde rosé op tafel voor bij deze luxe lunch en waan je in de Provence! Nog zo'n lekkere taart, maar dan zoet: plaattaart met zomerfruit
Ingrediënten
- 50 ml extra vergine olijfolie
- 20 g boter
- 2 witte uien, in dunne ringen
- 1 takje verse tijm
- 1 toefje rozemarijn
- 450 g roomboterbladerdeeg diepvries, ontdooid*
- 2 rijpe pomodorotomaten in de lengte gehalveerd, in 1⁄2 cm-plakjes
- 2 kleine courgettes, in 1⁄2 cm-plakjes
- 2 dunne Turkse of Japanse aubergines, in 1⁄2 cm-plakjes of 1 grote aubergine
- handvol gemengde kruidenblaadjes bijv. basilicum, munt en peterselie
- 75 g gemengde ontpitte olijven, gehalveerd
Instructies
- Verhit 1 el van de olie met de boter in een grote koekenpan op laag vuur. Bak de uien, tijm en rozemarijn onder af en toe omscheppen in 10-15 min. glazig. Breng op smaak met zout en peper. Haal de tijm en rozemarijn eruit. Doe de uien over in een kom en laat ze ± 20 min. afkoelen.
- Verwarm de oven voor op 200°C. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Rol het bladerdeeg op de bakplaat uit tot een rechthoek. Spreid de uien in een dun laagje uit op het deeg maar laat langs de randen 1-2 cm vrij. Vouw de randen om tot een taartrand.
- Leg de plakjes tomaat, courgette en aubergine om en om in rijen op de deegbodem. Bak de ratatouilletaart 15 min., draai de bakplaat een halve slag en bak hem nog 10-15 min., of tot het deeg goudbruin en uitgerezen is. Bestrooi de taart met de verse kruiden en olijven. Besprenkel met de rest van de olijfolie en bestrooi met nog wat peper en zout. Serveer warm of op kamertemperatuur.
Voedingswaarde
calorieën: 620kcal
eiwit: 8g
vet: 49g
koolhydraten: 37g
* Leg de vierkante plakjes bladerdeeg op elkaar en rol op een licht bebloemd werkblad uit tot een rechthoekige lap. Ook handig: bladerdeeg op een rol (uit het versvak). Dat kun je direct uitrollen en gebruiken.
RECEPTEN, BEREIDING: SEBASTIEN LUTAUD | FOTOGRAFIE: BRETT STEVENS | STYLING: VIVIEN WALSH.
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!
Bekijk ook: Franse toast met ratatouille en gerookte geitenkaas