Mis het extra dikke maart-nummer van delicious. niet, want we duiken samen in de Italiaanse winterkeuken! Van de authenthieke recepten van Pasta Grannies tot de allerlekkerste zelfgebakken focaccia. En natuurlijk nog veel meer inspiratie. Bestel ‘m hier.
Recept polenta met parmezaanse kaas
glutenvrij, vegetarisch
aantal |
hoofd, hoofdgerecht |
doordeweeks, familietijd, herfst, najaar, weekend, winter |
italiaans |
glutenvrij, vegetarisch
Even voorbereiden en hup de oven in. Zo heb je alle tijd om de keuken vast schoon te maken of de was te vouwen. Met wat voorbereiding is dit ook doordeweeks goed te doen!De polenta met parmezaan krijgt extra smaak en kleur door gepureerde boerenkool. Fijn voor ’t oog én voor je gezondheid. Glutenvrij en helemaal vega, dus echt een allemansvriend!Dit recept is in 20 minuten klaar: romige polenta met venkelworstjes en parmezaan-tomatensaus.
Ingrediënten
- 80 g boter, in blokjes
- 3 el extra vergine olijfolie
- 1 el fijngesneden oregano + extra blaadjes om te bestrooien
- 1 teen knoflook, fijngesneden
- rasp en sap van 1⁄2 biocitroen
- 4 portobello’s
- evt. babyboerenkool voor erbij
groene polenta
- 500 ml melk
- 170 g polenta
- 75 g babyboerenkool
- 1 teen knoflook
- 50 g boter in blokjes
- 50 g geraspte parmezaanse kaas + extra voor erbij
- ook nodig: ovenbestendige koekenpan
Instructies
- Verwarm de oven voor op 240°C. Schenk de melk voor de polenta en 700 ml water in een steelpan en breng aan de kook op matig tot hoog vuur. Draai het vuur halfhoog en schenk onder voortdurend kloppen de polenta erbij. Laat onder regelmatig roeren 25-30 min. koken tot je een dikke, gladde polenta hebt.
- Pureer intussen de boerenkool met 80 ml kokendheet water in de blender of met de staafmixer. Klop als de polenta precies naar wens is de boter en parmezaan erdoor, voeg wat zout en peper toe en roer de boerenkoolpuree erdoor.
- Smelt tijdens het koken van de polenta de 80 g boter in een ovenbestendige koekenpan op matig tot hoog vuur, voeg de olie, oregano, knoflook en de citroenrasp toe en bak 1 min. Schenk 2-3 el van deze knoflookboter in een kleine kom. Voeg de paddenstoelen toe aan de koekenpan, bedruip ze met de knoflookboter in de pan, bestrooi met peper en zout en bak ze 10-15 min. in de oven tot ze gaar zijn.
- Verdeel de polenta over diepe borden, leg op elke portie een gebakken paddenstoel en sprenkel er de jus uit de pan, de apart gehouden knoflookboter en het citroensap over. Strooi er voor serveren nog wat oregano, evt. boerenkoolblaadjes en geraspte kaas over.
Voedingswaarde
calorieën: 607kcal
eiwit: 16g
vet: 41g
koolhydraten: 42g
RECEPTEN, BEREIDING: EMMA KNOWLES | FOTOGRAFIE: BEN DEARNLEY | STYLING: KIRSTEN JENKINS.
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!
Bekijk ook: Ottolenghi’s gebakken polenta met feta, bechamel en za’atar-tomaten