Picanha van de bbq wint wereldwijd aan populariteit. Niet gek, want picanha is een heerlijk sappig stuk rundvlees.
Het wordt gesneden uit de bovenste bil van het rund. Dankzij de vetkap die over het vlees heen ligt, blijft het vlees mals en vol van smaak. Of je nu een ervaren grillmeister bent of een enthousiaste amateur, met picanha wordt het eigenlijk altijd lekker. Zeker met onderstaand recept van Janneke Philippi.
picanha van de bbq met paprika-bonensalade
glutenvrij, lactosevrij
aantal 4 |
hoofdgerecht |
|
portugees |
glutenvrij, lactosevrij
Picanha oftewel staartstuk is heel populair in Portugal. Het is lekker mals maar toch stevig en heeft veel smaak. Een geliefd stukje vlees voor op de barbecue. Janneke maakt er een speciale bonensalade bij met zoet gegrilde paprika's. Een soort dressing en bijgerecht in één!Lees ook: barbecueën voor beginners – en iedereen die een opfriscursus kan gebruiken
Ingrediënten
- 1 tl knoflookpoeder
- 1 tl gerookte-paprikapoeder + extra
- 5 el olijfolie, om in te bakken
- 2 x 400 g picanha*, op kamertemperatuur
- 3 groene paprika’s
- 2 uien
- 1 teen knoflook
- ± 3 takjes peterselie
- 3 el wijnazijn
- 3 el extra vierge olijfolie
- 250 g witte bonen uitgelekt uit blik, bijv. feijão branco of cannellinibonen
Instructies
- Verwarm de oven voor op 220°C.
- Meng het knoflookpoeder en gerookte-paprikapoeder met 3 el olijfolie. Voeg zout en peper naar smaak toe. Dep de picanha’s droog met keukenpapier en wrijf ze in met de kruidenolie.
- Halveer de paprika’s in de lengte. Leg ze op het snijvlak in een ovenschaal of braad- slee. Rooster de paprika’s 25-30 min. in de hete oven tot ze zwarte blazen hebben.
- Snijd intussen de uien in halve ringen. Verhit de laatste 2 el olijfolie in een koekenpan. Bak de uien goudbruin en gaar in 8 min.
- Neem de paprika’s uit de oven. Dek de schaal of braadslee af met een schone keukendoek en laat afkoelen tot kamertemperatuur. Pers of rasp de knoflook. Hak de peterselie fijn.
- Trek het vel van de paprika’s en haal de zaadlijsten eruit. Snijd de paprika’s in reepjes. Doe met de gebakken ui, azijn, extra vierge olijfolie, bonen, knoflook en peterselie in een schaal. Meng goed en breng op smaak met zout en peper.
- Verhit de grillpan of steek de barbecue aan. Gril de picanha in 2 delen ± 10 min. aan elke kant (afhankelijk van de dikte van het stuk) mooi bruin en vanbinnen rosé en sappig. Gebruik bij voorkeur een kernthermometer: 45oC voor medium rare of 52oC voor medium.
- Laat de picanha ingepakt in folie 5 min. rusten. Snijd het vlees in plakjes en serveer met de paprika-bonensalade. Bestrooi eventueel met extra peterselie. Lekker met gebakken aardappelpartjes.
Voedingswaarde
calorieën: 535kcal
eiwit: 28g
vet: 52g
koolhydraten: 15g
* Picanha of staartstuk koop je bij de slager of ruim gesorteerde supermarkt.
BBQ SNELTIP De paprika’s kun je ook in 10-15 min. op de bbq blakeren. Keer ze regelmatig zodat het velletje aan alle kanten zwart wordt.
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!
Toch liever iets anders bij je picanha van de bbq? 22x salade voor bij de bbq
Meer inspiratie voor de zomer nodig? Bestel het juni-nummer van delicious.! Deze staat helemaal in het teken van buiten eten. Je bestelt hem hier!
Of haal onze bbq-special in huis met 50 barbecue-recepten. Lees meer.