Vergeet salades die alleen maar uit blaadjes en groen bestaan: we willen sensatie, we willen vulling, we willen bite! Gelukkig bestaat er couscous én zijn uit de kluiten gewassen broertje: parel couscous. Die past perfect in dit zonnige gerecht met feta en harissa.
Deze vega-optie vind je vast ook te gek: couscous met artisjok in gerookte-paprikasaus.
Wat is parel couscous?
Parel couscous, ook wel bekend als Israëlische couscous of moghrabieh, is een variant die afkomstig is uit Israël en Palestina. Het is gemaakt van griesmeel, dat wordt gerold tot kleine balletjes ter grootte van parels.
De structuur van parel couscous is anders dan die van traditionele couscous: het is zacht en is een beetje chewy en – niet te missen – groter. Je kunt het roosteren in een pan met boter of olijfolie of koken in bouillon (tussen de 10 en 12 minuten).
Door zijn vorm en smaak lijkt het een beetje op pasta en dat maakt het een geliefd component in allerlei gerechten. Zowel warm als koud is het een heerlijke basis of een fijn extraatje voor een voedzame maaltijd.
Traditionele manieren om parel couscous te combineren zijn onder meer met geroosterde groenten, zoals paprika, aubergine en courgette. Daar voeg je uiteraard ook verse kruiden zoals peterselie, munt en koriander aan toe! De ‘parels’ combineer je ook goed met vis of gegrild vlees. Een scheutje citroen, een teen knoflook, een snuf komijn, een lik harissa en klaar is cous… eh Kees!
We hebben nog meer ideeën voor je: 11 x recepten met (parel)couscous.
Parel couscoussalade met asperges & feta-harissadressing
ingrediënten
- 250 g parelcouscous
- 1 tl gemalen komijn
- 2 el extra vergine olijfolie
- 1 bos groene asperges onderkantjes eraf
- 150 g feta
- blaadjes van 3 takjes munt fijngesneden + extra om te versieren
- sap en rasp van ½ biocitroen
- 2-3 tl harissa of meer of minder naar smaak
- 1 bosje platte peterselie blaadjes fijngesneden + extra om te versieren
- 200 g radijsjes in partjes
- 1 kleine rode ui in dunne halve ringen
- 100 g taggia-olijven ontpit
instructies
- Doe de couscous met de komijn en wat zout in een pan. Giet er ruim kokend water bij. Kook in 12-15 min. gaar. Giet af en schep de olijfolie erdoor. Laat afkoelen.
- Kook de asperges in een laagje kokend water met zout in 3-4 min. nét gaar. Spoel ze koud af, laat afkoelen en snijd ze in stukken.
- Pureer de feta met de helft van de munt met de staafmixer glad. Meng het citroensap en de -rasp met de harissa, peterselie en de rest van de munt door de couscous. Breng op smaak met versgemalen peper en zout. Schep ook de asperges, radijsjes en ui erdoor. Schep de munt-feta erop en verdeel de olijven en extra peterselie erover.
Of ga voor iets meer low carb: Indiase kofta met bloemkoolcouscous en okra.