pad krapow met aubergine, sperziebonen en tofoe van Meera Sodha

pad krapow met aubergine, sperziebonen en tofoe van Meera Sodha
Recept: Meera Sodha | Fotografie: David Loftus.

Opgekrabbeld uit een burn-out, had de Britse Meera Sodha nog maar energie voor één ding: het avondeten. Na een hectische tijd vol kookboekdeadlines en haar column in The Guardian, voelde ze een diep verlangen om terug te gaan naar de essentie van haar liefde voor eten: simpelweg heerlijk koken voor haar gezin, gerechten zoals pad krapow en butter paneer.

Haar nieuwste boek Bij Meera aan tafel is een bundeling van alle recepten die ze in de periode van haar herstel kookte voor haar familie. De recepten die ervoor zorgden dat ze weer zin kreeg om te koken, die haar vuurtje aanwakkerden, lees je nu terug in dit kookboek.

Naast de eenvoudig opgeschreven recepten (een kunst!) geeft de charmante Meera Sodha veel extra info en leuke anekdotes en persoonlijke verhalen en dat maakt haar boek eentje om op je verlanglijst te zetten.

Pad krapow

Meera Sodha geeft ons – zoals we van haar gewend zijn – een hele reeks Thaise, Indiase, Maleisische, maar ook Japanse en Indonesische gerechten met haar eigen vega(n) twist. Vandaar dat haar versie van klassieke Thaise pad krapow niet kon ontbreken.

Pad krapow wordt traditioneel gemaakt met gehakt (vaak varkensvlees of kip), dat op hoog vuur wordt gewokt met knoflook, chilipepers en Thaise basilicum (krapow). Deze heilige basilicum is wat pad krapow bijzonder maakt: het voegt een unieke, peperige en licht kruidige smaak toe die anders is dan onze westerse basilicum.

Meera’s Pad Krapow

veganistisch
aantal 4 | hoofdgerecht | | thais | veganistisch
Meera Sodha: ‘Pad krapow, te vertalen als ‘roerbakgerecht van heilig basilicum’, dingt mee naar de titel ‘populairste en geliefdste streetfoodgerecht van Thailand’. Ik noem het vaak ‘kra-POW!’, omdat het hoofdingrediënt, heilig basilicum, een sprankelende smaak van kruidnagel en peper heeft die, als je het er op het laatst door mengt, dit gerecht geweldig veel kracht, pracht en levendigheid geeft.’

Ingrediënten

  • 2 grote aubergines 650 g, in blokjes van 2 1/2 cm
  • koolzaadolie
  • zout
  • 300 g dunne sperziebonen, afgehaald
  • 280 g extra stevige tofoe, uitgelekt
  • 4 banaansjalotten 250 g, in dunne ringen
  • stukje verse gemberwortel van 2 x 2 cm, geraspt
  • 7 tenen knoflook, geperst
  • 3 rode rawits, fijngehakt
  • 1 1/2 eetl. rijstazijn
  • 3 eetl. ketjap manis
  • 3 eetl. donkere sojasaus
  • 1 1/2 eetl. geroosterde-sesamolie
  • 25 g heilig of Thais basilicum*, blaadjes losgehaald en gescheurd
  • 1 limoen
  • voor erbij: 1 rode rawit in dunne ringetjes (optioneel), gekookte jasmijnrijst

Instructies

  • Verhit de oven tot 200 °C.
  • Leg de aubergines op een (of twee) met bakpapier beklede bakplaten – de blokjes moeten voldoende ruimte hebben –, besprenkel ze met 4 eetlepels koolzaadolie, bestrooi ze met 1 theelepel zout, schep om en rooster ze 30 minuten. Leg de sperziebonen erop, schep alles om zodat de bonen met de olie zijn bedekt en rooster alles nog 10 minuten tot de groenten zacht zijn.
  • Dep de tofoe droog met keukenpapier en snijd hem in blokjes van 1 1⁄2 cm. Verhit 2 eetlepels olie in een brede koekenpan met antiaanbaklaag, bak de tofoe tot de blokjes rondom krokant en bruin zijn, en schep ze op een bord.
  • Verhit nog 2 eetlepels olie in dezelfde pan en voeg de sjalotten, gember, knoflook en rawits toe. Bak alles al roerend 10 minuten tot de sjalotten lekker zacht zijn. Voeg de rijstazijn, ketjap manis, sojasaus en sesamolie toe, roer alles door elkaar en bak het nog 2 minuten. Neem de pan van het vuur en roer de geroosterde groenen, gebakken tofoe en de helft van het basilicum erdoor.
  • Knijp de limoen erover uit, bestrooi met de rest van het basilicum, voeg wat extra chilipeperringetjes toe als je dat lekker vindt en serveer met de jasmijnrijst.

Voedingswaarde

auteur: delicious.
*Heilig basilicum is verkrijgbaar bij Aziatische supermarkten. Mocht je het daar niet kunnen vinden, neem dan Thais basilicum.
Recept: Meera Sodha | Fotografie: David Loftus.
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!

Inspiratie nodig voor je kerstdiner? Zet deze stijlvolle coupes op tafel!