Meera Sodha: 'Pad krapow, te vertalen als ‘roerbakgerecht van heilig basilicum’, dingt mee naar de titel ‘populairste en geliefdste streetfoodgerecht van Thailand’. Ik noem het vaak ‘kra-POW!’, omdat het hoofdingrediënt, heilig basilicum, een sprankelende smaak van kruidnagel en peper heeft die, als je het er op het laatst door mengt, dit gerecht geweldig veel kracht, pracht en levendigheid geeft.'
Ingrediënten
2grote aubergines650 g, in blokjes van 2 1/2 cm
koolzaadolie
zout
300gdunne sperziebonen,afgehaald
280gextra stevige tofoe,uitgelekt
4banaansjalotten250 g, in dunne ringen
stukjeverse gemberwortel van 2 x 2 cm,geraspt
7tenenknoflook,geperst
3rode rawits,fijngehakt
1 1/2eetl. rijstazijn
3eetl. ketjap manis
3eetl. donkere sojasaus
1 1/2eetl. geroosterde-sesamolie
25gheilig of Thais basilicum*,blaadjes losgehaald en gescheurd
1limoen
voor erbij: 1 rode rawitin dunne ringetjes (optioneel), gekookte jasmijnrijst
Instructies
Verhit de oven tot 200 °C.
Leg de aubergines op een (of twee) met bakpapier beklede bakplaten – de blokjes moeten voldoende ruimte hebben –, besprenkel ze met 4 eetlepels koolzaadolie, bestrooi ze met 1 theelepel zout, schep om en rooster ze 30 minuten. Leg de sperziebonen erop, schep alles om zodat de bonen met de olie zijn bedekt en rooster alles nog 10 minuten tot de groenten zacht zijn.
Dep de tofoe droog met keukenpapier en snijd hem in blokjes van 1 1⁄2 cm. Verhit 2 eetlepels olie in een brede koekenpan met antiaanbaklaag, bak de tofoe tot de blokjes rondom krokant en bruin zijn, en schep ze op een bord.
Verhit nog 2 eetlepels olie in dezelfde pan en voeg de sjalotten, gember, knoflook en rawits toe. Bak alles al roerend 10 minuten tot de sjalotten lekker zacht zijn. Voeg de rijstazijn, ketjap manis, sojasaus en sesamolie toe, roer alles door elkaar en bak het nog 2 minuten. Neem de pan van het vuur en roer de geroosterde groenen, gebakken tofoe en de helft van het basilicum erdoor.
Knijp de limoen erover uit, bestrooi met de rest van het basilicum, voeg wat extra chilipeperringetjes toe als je dat lekker vindt en serveer met de jasmijnrijst.
Voedingswaarde
auteur: delicious.
*Heilig basilicum is verkrijgbaar bij Aziatische supermarkten. Mocht je het daar niet kunnen vinden, neem dan Thais basilicum.Recept: Meera Sodha | Fotografie: David Loftus.