Laat je huis volstromen met de geuren van moussaka: low & slow gegaarde ovenschotel op z’n Grieks. De laagjes aubergine, gehakt en bechamel zijn boterzacht.
Hoewel moussaka te boek staat als een Grieks gerecht, heeft het gerecht een veel rijkere en grensverleggende geschiedenis, en reikt het van Egypte tot Roemenië. Het is een hartige laagjesschotel van aubergine, vlees en een romige bechamelsaus. Perfect voor zonnige maanden wanneer je wilt genieten van comfortfood met op en top rijpe aubergines en tomaten.
Wat is moussaka precies?
De basis van moussaka bestaat uit gebakken, gefrituurde of gegrilde aubergineplakken, een laag gekruid gehakt – kaneel is essentieel – en een bechamelsaus die bovenop het gerecht wordt gegoten en in de oven goudbruin wordt gebakken.
Traditioneel wordt lamsgehakt gebruikt vanwege de krachtige smaak die goed samengaat met de specerijen, die het gerecht een warme, kruidige toon geven. Rundvlees kan ook, vooral als lamsvlees lastig te vinden is, maar het liefste kies je voor lamsgehakt als je die rijke smaak zoekt.
Belangrijkste hacks voor een perfecte moussaka
Een veelvoorkomende valkuil is het overmatig gebruik van olie bij het bereiden van de aubergines, die de neiging hebben veel vet op te nemen. In plaats van frituren kun je de aubergines ook in de oven bakken: eenvoudig insmeren met olijfolie en op 180°C ongeveer 25 minuten bakken tot ze zacht en licht goudbruin zijn. Dit bespaart vet en zorgt voor een lichtere, maar nog steeds smaakvolle aubergine.
Wat betreft de bechamelsaus, voeg een snufje nootmuskaat en eventueel een beetje geraspte kaas toe om het geheel extra romig en smaakvol te maken. Sommige chefs mengen ook losgeklopte eieren door de bechamel voor een luchtige, custard-achtige topping die mooi goudbruin kleurt in de oven.
Vegetarische moussaka
Voor een vegetarische moussaka kun je het gehakt vervangen door paddenstoelen of linzen, die beide een heerlijke umami-smaak geven en een stevige bite. Combineer deze met dezelfde kruiden en specerijen zoals kaneel, piment en oregano, zodat je de authentieke Mediterrane smaak behoudt.
Recept voor moussaka
Kookgerei
- ook nodig: vierkante bakvorm van 27 cm, ingevet
Ingrediënten
- 125 ml extra vierge olijfolie + extra om mee in te vetten
- 1 ui, fijngehakt
- 4 tenen knoflook, fijngehakt
- 2 laurierblaadjes
- 800 g lamsgehakt
- 140 g tomatenpuree
- 400 g tomaten, in blokjes
- 2 tl gedroogde oregano
- 2 tl gemalen piment
- 1 tl gemalen kaneel
- 1½ kg aubergine, in 1½ cm-plakjes
- frisse salade, voor erbij
kaas-bechamel
- 100 g gezouten boter, in stukjes
- 100 g bloem
- 700 ml melk
- 100 g fijngeraspte Parmezaanse kaas
- 1 eidooier
- 1 tl versgemalen nootmuskaat
- witte peper om op smaak te brengen
Instructies
- Verhit 1 el van de olie in een grote koekenpan op middelhoog vuur. Bak de ui, knoflook en laurierblaadjes ± 5 min. of tot ze zacht zijn. Voeg het lamsgehakt toe en bak in ± 5 min. op hoog vuur rul. Roer de tomatenpuree erdoor en bak ± 2 min. Meng de tomaten, oregano en specerijen erdoor en breng aan de kook. Verlaag het vuur en laat afgedekt ± 30 min. sudderen zodat de smaken zich ontwikkelen. Verwijder de laurierblaadjes en schep overtollig vet er met een lepel af, of laat afkoelen tot het vet stolt, wat het makkelijker maakt om te verwijderen. Breng op smaak met peper en zout.
- Verhit ondertussen de ovengrill op de hoogste stand. Bestrijk de aubergine aan beide zijden met de rest van de olie en breng op smaak met peper en zout. Leg in een enkele laag op een met
- Leg in een enkele laag op een met bakpapier beklede bakplaat. Of werk in batches. Gril ± 5 min. per kant tot ze goudbruin en zacht zijn. Laat uitlekken op keukenpapier.
- Smelt voor de bechamel de boter in een pan met dikke bodem op middelhoog vuur. Als de boter gesmolten is en begint te spetteren, voeg je de bloem toe en bak al roerend ± 2 min. tot het mengsel bubbelt en lichter van kleur wordt. Klop langzaam de melk erdoor tot een glad geheel. Laat al roerend 6-7 min. koken tot een gebonden saus. Meng de Parmezaanse kaas, eidooier en nootmuskaat erdoor en breng op smaak met witte peper en zout.
- Verwarm de oven voor op 180°C. Verdeel de helft van de aubergine over de bodem van de ovenschaal. Schep de helft van het gehaktmengsel erop. Herhaal de lagen. Verdeel de bechamel erover. Bak in ± 45 min. goudbruin in de oven. Neem uit de oven en laat ± 10 min. rusten. Serveer met een frisse salade.
Voedingswaarde
Lees ook: deze Griekse recepten wil je maken of bestellen als je in Griekenland bent