aantal 6 |
hoofdgerecht |
|
thais |
hoofdgerecht |
|
thais |
Lamsvlees smaakt lichtzoet en is lekker zacht van structuur. Maak onze massaman lamscurry en laat je vrienden meegenieten van dit sappige lamsgerecht met flink veel specerijen en kokos. Ideaal op een lazy sunday.
Kookgerei
-
ook nodig: staafmixer met bakje
Ingrediënten
- 6 sjalotten, fijngesneden
- 3 rode chilipepers, zonder zaadjes, fijngesneden
- 1 el gemberwortel, fijngeraspt
- 3 teentjes knoflook
- 2 stengels citroengras sereh, alleen het wit, fijngesneden
- 1 bosje koriander, blaadjes geplukt, steeltjes en worteltjes fijngesneden
- 6 kaffirlimoenblaadjes *, gekneusd
- 2,5 kg lamsbout met bot – vraag je slager de bout in 6 stukken te hakken
- 80 ml zonnebloemolie
- 150 g ongebrande pinda’s, zonder vliesjes
- 200 g massaman currypasta*
- 20 g trassi*
- 3 el tamarindepasta*
- 500 ml runderbouillon
- 400 ml kokosmelk
- 400 ml kokosroom*
- 4 el vissaus
- sap van 2 limoenen
- 3 el bruine basterdsuiker
- 750 g vastkokende aardappels geschild, in 5 cm-stukken
- gestoomde pandanrijst en roti, voor erbij
snelle zoetzure groenten
- 125 ml azijn
- 3 el fijne kristalsuiker
- 3 steranijs
- 8 radijsjes, grote gehalveerd
- 1 kleine komkommer, in dunne plakjes
- 1 sjalot, in dunne ringen
- 3 Thaise rode chilipepers, birds eye, in dunne ringetjes
Instructies
-
Doe de sjalotten met de chilipepers, gemberwortel, knoflook, het citroengras en de koriandersteeltjes en -worteltjes in het bakje van de staafmixer en pureer glad. Doe over in een kom en voeg de limoenblaadjes toe.
-
Leg de stukken lamsbout met het vetlaagje omlaag in een braadpan, verhit op hoog vuur en braad het vlees zo in ± 12 min. rondom gelijkmatig bruin. Leg op een bord.
-
Schenk het gesmolten vet uit de pan (dit heb je niet meer nodig) en veeg de pan schoon. Schenk de zonnebloemolie erin en verhit op matig vuur. Rooster hierin de pinda’s ± 2 min. onder voortdurend omschep- pen. Schep met een schuimspaan uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier.
-
Schep de sjalottenpuree in de pan en roer ± 2 min. tot hij donker kleurt. Voeg de massaman currypasta, trassi en tamarindepuree toe en schep 5 min. om tot het mengsel donker kleurt. Voeg de bouillon, kokosmelk en -room toe en verwarm tot het kookpunt. Leg het vlees weer in de pan, voeg de pinda’s toe en stoof het vlees afgedekt in ± 3 uur op laag vuur heel mals, waarbij je het om de 30 min. omschept.
-
Neem de deksel van de pan en laat het stoofvocht op matig tot hoog vuur in ± 30-40 min. licht inkoken, onder regelmatig omscheppen. Maak op smaak af met de vissaus, het limoensap en eventueel wat suiker.
-
Verwarm intussen voor de snelle zoetzure groenten in een steelpan de azijn met de suiker, steranijs en 125 ml water en roer tot de suiker is opgelost. Schenk in een hittebestendige kom en laat volledig afkoelen. Voeg de overige ingrediënten toe en laat ± 30 min. intrekken.
-
Zet de aardappels op in een pan met water en zout, breng aan de kook en kook in ± 15 min. gaar. Giet af. Schep de aardappels door de curry en serveer met de zoetzure groenten, gestoomde pandanrijst en roti. Bestrooi eventueel met de korianderblaadjes.
Voedingswaarde
calorieën: 1425kcal
eiwit: 65g
vet: 105g
koolhydraten: 52g
* Tamarindepasta, limoenblad, massaman currypasta en trassi koop je bij ruim gesorteerde supermarkten en de Aziatische supermarkt. Kokosroom is afgeroomde kokosmelk, te koop bij sommige supermarkten en de Aziatische supermarkt. Of maak het zelf: laat 2 blikjes kokosmelk zonder emulgatoren/verdikkingsmiddelen een nacht in de koelkast staan en schep het dikke, romige deel eraf. Het water dat in het blik achterblijft wordt niet meer gebruikt.
RECEPT: CHARLOTTE BINNS MCDONALD, SAMANTHA COUTTS | FOTOGRAFIE: BEN DEARNLEY | STYLING: KIRSTEN JENKINS | FOTOGRAFIE ACHTERGROND: CHANTAL ARNTS.
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!