We kennen allemaal wel die old school stokbroden waar de kruidenboter al in zit. Best wel fout en allesbehalve vers, maar stiekem ó-zo lekker. In delicious. nummer 11 maakten we een variant, een marjolein-knoflookbrood, met een waanzinnige spanakopita-dip. Juist, een dip gebaseerd op het Griekse gerecht met spinazie en feta. Om je vingers bij af te likken! Heb je een etentje? Dit brood is dan perfect, ook voor de feestdagen zoals Sinterklaas, kerst en oud & nieuw. Je kunt het brood namelijk de dag van tevoren al maken en vervolgens op de dag zelf afbakken. De dip kun je ook een dag eerder maken, warm hem op de dag zelf op en voeg dan de feta, spinazie, het citroensap en de kruiden toe.
Kooktijd45 minutesminutes
oven25 minutesminutes
Totale tijd1 hourhour10 minutesminutes
Kookgerei
ook nodig: aluminiumfolie
Ingrediënten
marjolein-knoflookbrood
100gboterop kamertemperatuur
15gbieslookfijngesneden
4elmarjoleinfijngesneden + extra takjes
2tenenknoflookfijngesneden
650gzuurdesemstokbrood
spanakopita-dip
20gboter
1kleine uifijngesneden
40gverse roomkaas
180mlmelk
150gcheddargeraspt
1elbloem
100gfetauitgelekt en verbrokkeld + extra om te garneren
80gdiepvriesspinazieontdooid en vocht eruit geknepen
1biocitroenrasp
3elbladpeterseliefijngesneden
3eldillefijngesneden
1/4tlgeraspte nootmuskaat
Instructies
Verwarm de oven voor op 200°C.
Roer voor het brood de boter romig met de bieslook, marjolein, knoflook en wat zout en peper. Maak met een broodmes om de 2 cm een diepe snede in het brood, maar laat het aan de onderkant heel.
Verdeel de kruidenboter over de snedes en steek er takjes marjolein tussen. Omwikkel het brood met aluminiumfolie en bak 20 min. in de oven. Vouw het aluminiumfolie open en bak nog 5 min. voor een knapperige korst.
Verhit intussen voor de spanakopita-dip de boter in een grote steelpan met dikke bodem op matig vuur. Bak hierin de ui 5 min. Voeg de roomkaas en melk toe en roer tot een glad mengsel. Meng in een kleine kom de geraspte kaas met de bloem. Voeg beetje bij beetje al roerend toe aan het melkmengsel, zodat er een gladde saus ontstaat. Laat al roerend 2 min. zachtjes koken.
Neem van het vuur en roer de feta, spinazie, citroenrasp, peterselie, dille en nootmuskaat erdoor. Breng op smaak met zout en peper. Schep de dip in een kleine kom, bestrooi met extra feta en serveer met het marjolein-knoflookbrood.