makdous – pittige aubergines met walnotensaus

makdous – pittige aubergines met walnotensaus
veganistisch
aantal 4 | bijgerecht | | midden-oosters | vegan
Die geuren, die kleuren, die smaken… delicious. is dol op Libanees eten. Daarom serveren we heerlijke zomer-mezze met de smaken van Libanon. De makdous is zijdezacht en onweerstaanbaar, direct maken dus is ons advies!
Tip: Je kunt de aubergines ook in de oven roosteren. Verwarm deze dan voor op 220°C. Rooster de walnoten evt. de eerste 5-6 min. mee.
tafels vol mezze: 38 recepten om te mixen en matchen
Kooktijd20 minutes
roosteren45 minutes
Totale tijd1 hour 5 minutes

Ingrediënten

  • 4 middelgrote aubergines, rondom ingeprikt
  • granaatappelmelasse, om te besprenkelen
  • 30 g walnoten geroosterd, fijngehakt
  • 1 el aleppopeper of chilivlokken
  • 2 tl za’atar
  • ¼ bosje koriander, blaadjes geplukt
  • ¼ bosje munt, blaadjes geplukt
  • ¼ bosje bladpeterselie, blaadjes geplukt
  • gegrilde pitabroodjes, voor erbij

makdous-saus

  • 100 g walnoten, geroosterd
  • 1 el Indiase auberginepickles (toko)
  • 1 teen knoflook, geperst
  • sap van 1 citroen
  • 200 ml groene olijfolie

Instructies

  • Verhit een licht ingevette grillpan op hoog vuur of maak de bbq aan. Gril de aubergines onder regelmatig keren 40-45 min. tot het vel bros en zwart geblakerd is en het vruchtvlees door en door gaar. Leg op een grote bakplaat en laat afkoelen tot je ze kunt hanteren. Pel de aubergines maar laat ze verder zoveel mogelijk heel.
  • Hak intussen in de keukenmachine alle ingrediënten voor de saus – behalve de olie – met 4 el water bijna fijn en schraap tussentijds af en toe de wand van de kom af. Mix er geleidelijk de olie door. Voeg zout en peper naar smaak toe en doe over in een kom.
  • Bestrijk elk bord met een flinke hoeveelheid makdous-saus, leg op elk bord een aubergine en besprenkel met granaatappelmelasse. Bestrooi met de fijngehakte walnoten, aleppopeper, za’atar en kruiden. Serveer met gegrilde pitabroodjes.

Voedingswaarde

calorieën: 892kcal
eiwit: 13g
vet: 74g
koolhydraten: 40g
auteur: delicious.
RECEPTEN BEN WILLIAMSON FOTOGRAFIE BEN DEARNLEY STYLING KIRSTEN JENKINS
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!

Bekijk ook: aubergine bbq spiesjes

Meer inspiratie? Bestel het laatste nummer van delicious. magazine!