Ze zijn luchtig, flaky en klein en komen oorspronkelijk uit Schotland: scones! Ze worden traditioneel geserveerd bij de thee, samen met jam en slagroom. Scones zijn ook populair als ontbijt of brunchgerecht, vooral tijdens Pasen.
Voor de basis van klassieke scones heb je bloem, boter, suiker, melk en bakpoeder nodig. Wil je ze een feestelijke upgrade geven? Dan kun je rozijnen, gedroogde vruchten of chocoladestukjes toevoegen.
Ook leuk voor de paasdagen: paasbroden & zoete broodjes om zelf te bakken.
Tips voor de lekkerste klassieke scones
Om écht goede scones te maken, zijn er een aantal belangrijke punten waar je op kunt letten. Zo sla je de beginnersfouten over en bak je scones als een pro!
- Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn voordat je begint. Koude ingrediënten zorgen voor een taai deeg en kunnen ervoor zorgen dat de scones niet rijzen.
- Voorkom overmixen van het deeg. Mix het deeg slechts tot alle ingrediënten zijn gecombineerd en het deeg net samenhangend is. Te veel kneden kan ervoor zorgen dat de scones taai worden.
- Gebruik vers bakpoeder wanneer je geen zelfrijzend bakmeel bij de hand hebt. Oude of vervallen bakpoeder zal ervoor zorgen dat de scones niet goed rijzen.
- Snijd de scones op de juiste manier uit: gebruik een ronde uitsteker en druk deze recht naar beneden in het deeg. Als je de uitsteker draait, kan het deeg dichtgedrukt worden en zal de scone minder goed rijzen.
- Bak de scones op de juiste temperatuur. Een te hoge temperatuur kan zorgen voor verbrande scones aan de buitenkant en ongaar deeg aan de binnenkant. Een te lage temperatuur kan ervoor zorgen dat de scones niet goed rijzen.
- Laat de scones na het bakken afkoelen op een rooster. Hierdoor blijven de scones luchtig en krokant aan de buitenkant.
Serveer met jam, clotted cream of andere zoete toppings. Of kies eens voor hartig: wat dacht je van kaas + bieslook of zalm + dille?
Chocoladescones met cranberry’s kunnen natuurlijk ook!
Klassieke scones met jam & room
Ingrediënten
- bloem voor het bestuiven
- 450 g zelfrijzend bakmeel
- 1 el fijne kristalsuiker (naar keuze)
- 60 g koude boter kleingesneden
- 310 ml koude melk + extra om te bestrijken
jam & roomtopping
- aardbeienjam voor serveren
- slagroom geklopt voor serveren
- pashmak* voor serveren (naar keuze)
- ook nodig: uitsteekvorm van 5 cm Ø
Instructies
- Verwarm de oven voor op 220ºC. Bestuif een bakplaat dun met bloem.
- Meng het zelfrijzend bakmeel, suiker (als je ervoor kiest suiker te gebruiken) en een snuf zout door elkaar in een kom. Wrijf met je vingertoppen de boter door het bloemmengsel tot het op fijn broodkruim lijkt. Maak een kuiltje in het midden en schenk er 250 ml melk in. Meng met een spatel vanuit het midden de melk door het bloemmengsel tot het net aan elkaar blijft plakken. Voeg zo nodig meer melk toe. Het deeg moet van de rand van de kom loskomen, maar mag licht plakkerig zijn.
- Stort het deeg op een royaal met bloem bestoven werkvlak en kneed het 30 sec. of tot het net glad is. Kneed niet te lang, dan worden de scones taai of hard. Duw het deeg uit tot een schijf van 2 cm dik en steek er met de uitsteekvorm 12 scones uit. Duw het overgebleven deeg weer uit en steek er nog 4 scones uit. Leg de scones net tegen elkaar aan op de bakplaat en bestrijk ze met de extra melk. Bak ze 15-20 min. in de voorverwarmde oven of tot ze mooi gerezen en goudbruin zijn. Laat ze op een rooster iets afkoelen. Serveer de scones lauwwarm met de jam, room en evt. een pluk pashmak.
Voedingswaarde
Nog zo’n goed idee: scones met mascarpone.