paasbroden & zoete broodjes om zelf te bakken

Voor ons hoeft de paashaas dit jaar niet per se eitjes te bezorgen, wij hebben liever een ontbijt met zoete broodjes. Hot cross buns, vlechtbrood, of Zweedse kardemombullar. Ook perfect voor bij de koffie of thee.

Vul je huis met onweerstaanbare brood-, kaneel- en chocoladegeuren, rechtstreeks uit eigen oven. Bak deze zoete broodjes met noten, vruchten en glazuur als paasbrood of bak ze samen in de vakantie en deel ze vooral royaal uit.

Volg de live masterclass ‘Rutger bakt zoete broodjes’ en leer alles wat je moet weten voor perfecte Zeeuwse bolussen, cinnamon rolls, maar ook heerlijke variaties op andere bekende zoete broodjes. Meld je hier aan.

De geur van versgebakken brood

Onze Australische collega Valli Little: ‘Wat is lekkerder dan de geur van versgebakken brood die je tegemoet komt als je de ovendeur opent? Bakken luistert secuurder dan koken in een pan maar het resultaat is de moeite waard.’

‘Ik vind het altijd weer inspirerend te zien hoe je met een paar eenvoudige rauwe ingrediënten iets heerlijks kunt maken. Al jaren experimenteer ik met bakken en elke keer ontdek ik weer iets nieuws, maar dat maakt deze techniek juist extra leuk.

Inmiddels kan ik goed beoordelen of mijn gistmengsel voldoende geactiveerd is, kan ik aanvoelen of het deeg voldoende gerezen is en hoor ik aan de tik tegen de bodem of het brood gaar is en een lekkere korst heeft gekregen. Dit zoete gebak is perfect voor de paasvakantie en vervult je huis met de heerlijke geuren van kaneel en andere specerijen. Laat het hele gezin meegenieten van het bakfestijn, de resultaten mogen er zijn!’

Paasbroden en andere zoete broodjes

vlechtbrood met lemon curd en cranberry-vanilleboter
Zo mooi. Zo lekker. Dit vlechtbrood met zelfgemaakte lemon curd is een ware lust voor het oog én de mond. Perfect als onderdeel van een zondags ontbijt!
Zelf de lekkerste lemon curd maken doe je zo…
Voorbereiden van dit vlechtbrood kan 1 dag van tevoren. Zorg ervoor dat de karnemelk op kamertemperatuur is, anders mislukt het rijzen. Verwarm eventueel licht in een steelpannetje.
naar recept
vlechtbrood - delicious
hot cross buns
Deze Engelse paasbroodjes kun je tot 1 maand van tevoren bakken en invriezen (na volledig afkoelen).
Laat de hot cross buns ongeveer 1 uur ontdooien en warm ze vlak voor het serveren 5 min. op in een voorverwarmde oven (165°C) of snijd ze doormidden. Serveer ze geroosterd met boter.
Ook heel lekker, deze krichlat (anijsbroodjes) uit Shoukran!
naar recept
hot cross buns
krichlat (anijsbroodjes) uit Shoukran
Zoete anijsbroodjes die verrukkelijk smaken naast een pot muntthee. Maak ze tijdens de ramadan om het vasten te breken.
Bekijk ook de andere Marokkaanse recepten uit het nieuwe boek Shoukran.
naar recept
Krichlat (anijsbroodjes) ©David Japy
broodjes met amandel en frambozen
Met deze zelfgebakken zoete broodjes maak je indruk tijdens de brunch en breng je iedereen meteen in de juiste mood!  
naar recept
paasbroodjes
brood (4 haantjes)
Boodschappen doen, oven aan en kneden maar! Dit palmpasenweekend bakt delicious. zelf palmpasenhaantjes. Samen met je kids zijn ze nóg leuker om te maken!
Leuk voor bij deze broodjes: boterfiguurtjes!
naar recept
haantjes van brood - delicious
kwarkbroodjes met rozijnen, steranijs en sinaasappel
Versgebakken brood bij het ontbijt zonder dat je extra vroeg op hoeft? Het kán met Rutgers slow gerezen kwarkbroodjes gevuld met zuidvruchten en geurige specerijen.
Probeer ook Rutgers donuts.
naar recept
paasbrood
Het begint met slechts 3 basisingrediënten: meel, water en gist. En ok…een snufje zout. That’s all. Niets houdt je dus tegen om dit paasbrood te maken! Nog meer broodideeën voor Pasen.
naar recept
russisch brood – kulitch
Echt iets voor een weekendbrunch, deze Russische kulitch, want het deeg moet in totaal 3 uur rijzen. Overgiet het brood voor serveren royaal met glazuur en strooi er oranjesnippers en noten over. Je maakt de kulitch in een springvorm.
Minder tijd en toch feestelijk ontbijten of brunchen? Maak wentelteefjes, succes verzekerd!

naar recept
kleine brioche
De een houdt van zoet, de ander heeft liever iets hartigs voor ‘t ontbijt. Maar waar iedereen blij van wordt is versgebakken brioche mét roomboter en fruitige jam. 
naar recept
zoete broodjes
Japans melkbrood
Na alle stevige lockdown-zuurdesemboterhammen is het tijd voor wat lichters en frivolers. Voor zijdezacht Japans melkbrood of shokupan, bijvoorbeeld. Want dat is fluffy, luchtig, boterig en een tikje zoet.
Hoe maak je Japans melkbrood?
Japans melkbrood maak je door wat bloem en water eerst tot een dikke saus te koken: de tangzhong.
Omdat je van tevoren een deel van de bloem gaart, wordt het zetmeel vast geactiveerd en kan het tijdens het bakken meer water vasthouden. Het brood rijst beter, is zachter en blijft ook na het bakken heel lang zacht en vers.
Begin een dag van tevoren
Het deeg voor dit recept moet ten minste 7 uur rijzen. Begin dus het liefst een dag van tevoren of vroeg in de ochtend als je het 's avonds wil eten.
naar recept
japans melkbrood
kardemombullar van Rutger
Kruidig en licht zoet, zo smaken deze Zweedse koffiebroodjes.
naar recept
Rutger bakt kardemombullar stap 9
zeeuwse bolussen
Zeeuwse bolussen, je kent ze vast wel, die waanzinnig lekkere kaneelbroodjes uit Zeeland. Thuis meesnoepen? Wij geven je het recept voor onze superlekkere mini-versie van Zeeuwse bolussen. Begin op tijd, want de broodjes moeten twee keer rijzen! Lekker met een lik boter!
Vergelijkbaar en net zo lekker is dit Zweedse broodje met kardemom: maak de kardemombullar van Rutger
naar recept
zeeuwse bolus - delicious
cruffins met kaneel en walnoten
Gek op croissants? Maak dan ook zeker deze cruffins. Een combinatie tussen een klassieke croissant en muffin. Lekker met kaneel en walnoten, maar ook natuurlijk met Nutella.
Tip: heb je kant-en-klaar croissantdeeg in huis en weinig tijd? Maak de cruffins met kant-en-klaar deeg!
naar recept
cruffin kaneel walnoot
zoete & hartige panfocaccia
Heerlijk voor bij de lunch, salade of het onbijt: deze panfocaccia’s. Je kunt naar eigen smaak ingrediënten toevoegen of weglaten.
naar recept
panfocaccia

Ook lekker voor Pasen: 4x brunch boter

zoete broodjes