Elke hap van deze typische Noord-Thaise khao soi currysoep is weer anders. Van de zachte smaak van kokosmelk tot kruidige specerijen, frisse limoen en knapperige wontonvellen.
Deze soep is spannend tot de hele kom leeg is.
Wat is khao soi curry precies?
Khao soi is een currysoep die vooral wordt gegeten in Noord-Thailand en Laos. De soep wordt gemaakt met een basis van kokosmelk, kurkuma en warme specerijen en vullend dankzij de eiernoedels. Maar wat ‘m echt bijzonder maakt zijn de toppings.
De soep wordt vaak geserveerd met geroosterde en gekruide kip of rundvlees. De soep is sowieso een feest van smaken en texturen. Er worden namelijk ook vaak nog extra verse groene kruiden toegevoegd, een flinke kneep limoen en soms zelfs knapperige noedels of wontonvellen als topping.
In Thailand is khao soi een echt familiegerecht dat wordt geserveerd voor grote groepen.
Meer Aziatische smaken? 54x Aziatische recepten in 30 minuten
Khao soi curry
Kookgerei
- vijzel of keukenmachine
ingrediënten
- 1 el neutrale olie
- 700 ml kokosmelk
- 300 ml kippenbouillon
- 1 tl curry-madraspoeder
- 6 limoenblaadjes (toko)
- 4 kippenbouten, dij en poot losgesneden
- 1 el vissaus
- olie, om in te frituren
- 20 wontondeegvellen, op elkaar gelegd en in dunne reepjes gesneden
- 200 g Chinese eiernoedels, gekookt volgens de aanwijzingen op het pak en afgespoeld onder koud water (voor een hoofdgerecht neem je 300 g)
- 4 sjalotten, in de lengte in kwartjes
- 2 limoenen, in partjes
- ½ bosje koriander
- 140 g ingemaakt mosterdblad (toko of online)
currypasta
- 2 gedroogde chile de arbol (toko of online of 3 andere grote gedroogde rode chili)
- 1 tl korianderzaadjes
- 2 groene kardemompeulen, alleen de binnenste zwarte zaadjes
- 2 korianderwortels, of de steeltjes van 1 bosje koriander
- 3 kleine sjalotten, gehalveerd
- 4 tenen knoflook
- ½ duimlengte verse kurkuma
- ½ duimlengte gember, in dunne plakjes
- ½ duimlengte galangal, in dunne plakjes
- 2 stengels citroengras, alleen onderste 10 cm zonder buitenste blad en harde onderkant, in dunne plakjes
- 1½ el Thaise garnalenpasta (toko)
instructies
- Neem voor de currypasta een stuk aluminiumfolie. Leg daarop alle ingrediënten voor de currypasta behalve de garnalenpasta. Vouw het aan alle kanten dicht om een pakketje te maken. Verhit een zware koekenpan op middelhoog vuur en leg daarin het pakketje tot het begint te geuren en licht begint te roken, 10-15 min. Keer halverwege om. Giet de inhoud van het pakketje (pas op heet!) in de vijzel en voeg een snuf zeezout toe. Mix tot een fijne currypasta in de vijzel of keukenmachine. Meng de garnalenpasta erdoor.
- Verhit de 1 el olie in een diepe pan met zware bodem op middelhoog vuur. Voeg 2 el van de kokosmelk toe (het liefst van de dikke room die bovenin het blikje zit) en bak het geheel tot de kokosmelk is gesplitst en de olie vrijkomt, ± 2 min. Voeg de currypasta toe en bak 1 min.
- Voeg de rest van de kokosmelk, de kippenbouillon, het curry-madras- poeder, de limoenblaadjes, kippen- bouten en vissaus toe. Breng aan de kook, zet het vuur lager en laat dan 30 min. pruttelen tot de kip gaar is.
- Verhit ondertussen een laag olie in een diepe pan tot 190°C of gebruik een frituurpan. Frituur de gesneden wontonvellen goudbruin en krokant. Laat uitlekken op keukenpapier en bestrooi met zout.
- Verdeel de noedels over 4 kommen of diepe borden en schenk de warme curry erover samen met de kip. Bestrooi met de gefrituurde wontonvellen en serveer met de sjalotten, limoen, koriander en ingemaakt mosterdblad.