khao soi – Thaise currysoep met noedels

khao soi – Thaise currysoep met noedels

Elke hap van deze typische Noord-Thaise khao soi currysoep is weer anders. Van de zachte smaak van kokosmelk tot kruidige specerijen, frisse limoen en knapperige wontonvellen.

Heb je ooit een Thaise curry gehad die zo goed was dat je bijna van je stoel wilde springen van blijdschap? Ga dan aan de slag met dit recept. Deze kokos-curry-noedelsoep is spannend tot de hele kom leeg is.

Wat is khao soi curry precies?

Khao soi is een romige noedelsoep die vooral wordt gegeten in Noord-Thailand en Laos. De soep wordt gemaakt met eiernoedels die badderen in een rijke kokos-currybouillon met warme specerijen die heel diep worden geroosterd. Maar wat ‘m echt bijzonder maakt zijn de toppings. 

De soep wordt vaak geserveerd met geroosterde en gekruide kip of rundvlees. De soep is sowieso een feest van smaken en texturen. Er worden namelijk ook vaak nog extra verse groene kruiden toegevoegd, een flinke kneep limoen en soms zelfs knapperige noedels of wontonvellen als topping.

In Thailand is khao soi een echt familiegerecht dat wordt geserveerd voor grote groepen. 

Nog even over de specerijen

Khao soi is in wezen een currysoep, en zoals bij elke Thaise curry is het (op de juiste manier) maken van de pasta essentieel. Vergelijkbaar met Massaman-currypasta’s, wordt khao soi-pasta gemaakt met een combinatie van natte aromaten en droge specerijen.

In dit recept gebruikt Oscar daar een mix voor van sjalotten (de kleine Thaise variant als je ze kunt krijgen, of anders de kleinste sjalotten uit het schap), knoflook, verse kurkuma, gember, galangal, citroengras en Thaise garnalenpasta voor de natte aromaten. Ook gaat er wat korianderwortel doorheen, maar je kunt hier ook de stevige dikke uiteinden van korianderstelen voor gebruiken.

Voor de droge specerijen gaan we voor een combinatie van chile de arbol, korianderzaadjes, en kardemompeulen. Ben je gek op diepe, rokerige smaken, probeer dan zwarte kardemom te vinden bij de (Indiase) toko. Normaal gesproken rooster je hele specerijen altijd eerst in een droge pan, maar in dit geval gebruikt Oscar een typisch Thais trucje dat roosteren overbodig maakt. Hij stopt alle ingrediënten voor de currypasta (behalve de garnalenpasta) in een aluminiumfolie-pakket en roostert het in een zware koekenpan tot ze licht beginnen te roken.

Hiermee bereik je twee dingen. Ten eerste ontwikkel je een extra ‘laagje smaak’ doordat de aromatische verbindingen in de specerijen afbreken tot kleinere delen, die zich opnieuw samenvoegen tot honderden nieuwe verbindingen via de Maillard-reactie (sorry, dat klinkt technischer dan we wilden). Ten tweede maakt het de specerijen minder scherp en komen de aroma’s vrij omdat de specerijen worden blootgesteld aan hitte.

Perfecte Khao soi? Stampen, niet blenden!

We hebben khao soi en andere currypasta’s naast elkaar gemaakt met specerijen die in een vijzel werden gestampt (een zware granieten versie is ideaal) en in een keukenmachine werden vermalen, en het verschil in smaak is enorm! Door te stampen, doorbreek je de cellen van de specerijen en komt de aromatische verbinding vrij, die zich hecht aan de andere smaken. Dit gebeurt simpelweg niet in een keukenmachine, die aromaten en specerijen snijdt in plaats van stampt. Bovendien kan de brute werking van een keukenmachine sterke vet- en wateremulsies creëren die voorkomen dat de vrijgekomen aromatische verbindingen zich op een betekenisvolle manier mengen (of je mond bereiken).

Deze onderdelen vragen wat meer tijd en werk, alles wat daarna komt, is een fluitje van een cent.

Khao soi curry

aantal 4 | hoofdgerecht, voorgerecht | familietijd, weekend | thais |

Kruidig, knapperig, maar vooral verslavend lekker.

Kooktijd:1

Kookgerei

  • vijzel of keukenmachine

Ingrediënten

  • 1 el neutrale olie
  • 700 ml kokosmelk
  • 300 ml kippenbouillon
  • 1 tl curry-madraspoeder
  • 6 limoenblaadjes (toko)
  • 4 kippenbouten, dij en poot losgesneden
  • 1 el vissaus
  • olie, om in te frituren
  • 20 wontondeegvellen, op elkaar gelegd en in dunne reepjes gesneden
  • 200 g Chinese eiernoedels, gekookt volgens de aanwijzingen op het pak en afgespoeld onder koud water (voor een hoofdgerecht neem je 300 g)
  • 4 sjalotten, in de lengte in kwartjes
  • 2 limoenen, in partjes
  • ½ bosje koriander
  • 140 g ingemaakt mosterdblad (toko of online)

currypasta

  • 2 gedroogde chile de arbol (toko of online of 3 andere grote gedroogde rode chili)
  • 1 tl korianderzaadjes
  • 2 groene kardemompeulen, alleen de binnenste zwarte zaadjes
  • 2 korianderwortels, of de steeltjes van 1 bosje koriander
  • 3 kleine sjalotten, gehalveerd
  • 4 tenen knoflook
  • ½ duimlengte verse kurkuma
  • ½ duimlengte gember, in dunne plakjes
  • ½ duimlengte galangal, in dunne plakjes
  • 2 stengels citroengras, alleen onderste 10 cm zonder buitenste blad en harde onderkant, in dunne plakjes
  • el Thaise garnalenpasta (toko)

Instructies

  1. Neem voor de currypasta een stuk aluminiumfolie. Leg daarop alle ingrediënten voor de currypasta behalve de garnalenpasta. Vouw het aan alle kanten dicht om een pakketje te maken. Verhit een zware koekenpan op middelhoog vuur en leg daarin het pakketje tot het begint te geuren en licht begint te roken, 10-15 min. Keer halverwege om. Giet de inhoud van het pakketje (pas op heet!) in de vijzel en voeg een snuf zeezout toe. Mix tot een fijne currypasta in de vijzel of keukenmachine. Meng de garnalenpasta erdoor.
  2. Verhit de 1 el olie in een diepe pan met zware bodem op middelhoog vuur. Voeg 2 el van de kokosmelk toe (het liefst van de dikke room die bovenin het blikje zit) en bak het geheel tot de kokosmelk is gesplitst en de olie vrijkomt, ± 2 min. Voeg de currypasta toe en bak 1 min.
  3. Voeg de rest van de kokosmelk, de kippenbouillon, het curry-madras- poeder, de limoenblaadjes, kippen- bouten en vissaus toe. Breng aan de kook, zet het vuur lager en laat dan 30 min. pruttelen tot de kip gaar is.
  4. Verhit ondertussen een laag olie in een diepe pan tot 190°C of gebruik een frituurpan. Frituur de gesneden wontonvellen goudbruin en krokant. Laat uitlekken op keukenpapier en bestrooi met zout.
  5. Verdeel de noedels over 4 kommen of diepe borden en schenk de warme curry erover samen met de kip. Bestrooi met de gefrituurde wontonvellen en serveer met de sjalotten, limoen, koriander en ingemaakt mosterdblad.

Voedingswaarde

  • calorieën: 1025 kcal
  • eiwit: 41 g
  • vet: 57 g
  • koolhydraten: 84 g

RECEPT: OSCAR DE LINT | BEREIDING: AJDA MEHMET | FOTOGRAFIE: DANA VAN LEEUWEN | STYLING: MAAIKE KOORMAN

Dit recept printen

Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!

Meer Aziatische smaken? 54x Aziatische recepten in 30 minuten