haricots verts gratin met spek, krieltjes & olijvenmayonaise

haricots verts gratin met spek, krieltjes & olijvenmayonaise
Studio Philippi

Meestal is haricots verts in spek gerold een bijgerecht. Bij deze haricots verts gratin zitten de krieltjes in dezelfde schaal en is het ook heerlijk als hoofdgerecht.

Janneke houdt van kerstklassiekers, maar wel op haar manier: met een verrassende twist, méér smaak en een originele presentatie of combinatie.

Lees ook: 54 kerstrecepten met vlees: klassiekers van Boeuf bourguignon tot Zwezerik

Haricots verts gratin met spek, krieltjes & olijvenmayonaise

lactosevrij
aantal 4 | bijgerecht, hoofdgerecht | familietijd, feestdagen, feestelijk, kerst, weekend | | lactosevrij
Liever geen vlees? Omwikkel de bundeltjes haricots verts met een reep geblancheerde prei.
Kooktijd25 minutes
oventijd25 minutes

Kookgerei

  • ovenschaal van 20×30 cm
  • staafmixer met hakbakje

Ingrediënten

  • 1 kg krieltjes met schil
  • 500 g haricots verts
  • 12 plakjes gerookt ontbijtspek, dungesneden
  • 1 snee wit casinobrood
  • 4 takjes dille + extra om mee te garneren
  • 25 g overjarige kaas
  • 150 g gemengde olijven zonder pit
  • 50 g mayonaise

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200℃. Halveer grote krieltjes. Kook de krieltjes in water met zout in 10-12 min. gaar. Kook de haricots verts in water met zout in ± 6 min. beetgaar.
  • Giet de haricots verts af. Verdeel ze in 12 bundeltjes. Omwikkel elk bundeltje met ontbijtspek. Schep de krieltjes in de ovenschaal. Leg de haricots verts-bundeltjes er bovenop.
  • Schuif de ovenschaal alvast in de oven en bak 10 min. Maal intussen in het hakbakje van de staafmixer de snee brood met de dille fijn. Rasp de kaas. Meng de kaas met zout en peper naar smaak door het dillekruim. Haal de ovenschaal uit de oven. Bestrooi de haricots verts met het kruim.
  • Schuif de haricots verts met het spek en de krieltjes terug in de oven en bak in 10-15 min. goudbruin en krokant.
  • Pureer intussen 100 g olijven met de mayonaise en 1 el water grof.
  • Bestrooi de krokante haricots verts-rolletjes en krieltjes met de rest van de olijven en naar wens wat extra dille. Serveer met de olijvenmayonaise.

Voedingswaarde

calorieën: 502kcal
eiwit: 14g
vet: 23g
koolhydraten: 56g
auteur: delicious.
RECEPT, FOTOGRAFIE, STYLING, BEREIDING: STUDIO PHILIPPI
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!

Meer inspiratie? Haal het extra dikke kerstnummer van delicious. in huis!