Voor een handroll (of in het Japans: temaki sushi) heb je geen sushimatje of stokjes nodig. Je rolt hem zo op en eet’m uit de hand. De bekendste is misschien wel de California handroll met krabstick, komkommer, avocado, mayonaise. Maar probeer ook eens deze Hollandse versie met gerookte makreel en zeekraal: de Holland handroll!
Flatbread maken? Zo doe je dat stap voor stap
Ingrediënten voor de handroll / temaki
125 g sushirijst
40 ml warme sushiazijn + ± 100 ml om te blancheren
2 nori vellen, doormidden geknipt
1 tl geraspte mierikswortel + evt. extra voor erbij
± 15 g zeekraal
± 10 g worteljulienne
± 10 g bietenjulienne
1 bosuitje in dunne reepjes van ± 8 cm
½ makreelfilet, in reepjes van ± 8 cm
evt. sojasaus voor erbij
Stap voor stap markreel-zeekraal temaki sushi
Bereid de sushirijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Schep luchtig om met 40 ml warme sushi-azijn en 1⁄2 tl zout tot de rijst op kamertemperatuur is.
Leg 1⁄2 norivel met de doffe kant boven en leg een dun laagje rijst over de linker helft. Laat ± 1⁄2 cm van de rand vrij. Bestrijk de rijst met een diagonaal streepje geraspte mierikswortel, van linksboven naar rechtsonder.
Breng 100 ml azijn aan de kook en blancheer de zeekraal een paar seconden. Spoel koud af en dep droog.
Leg diagonaal in het midden op de rijst wat zeekraal, wortel- en bietjulienne en
reepjes bosui. Laat links- boven iets uitsteken. Houd de rechteronderhoek vrij. Leg er een reep makreel op en dan weer wat wortel, biet, zeekraal en bosui.
Breng de linkeronderhoek van het norivel naar de rechterbovenhoek met rijst.
Rol de handroll verder op zodat je een puntzakje krijgt. Maak het laatste randje nat met een beetje water en plak vast. Of neem wat rijstkorrels om de handroll mee dicht te plakken
Maak zo ook de andere
3 handrolls en serveer evt. met wat extra mieriks- wortel en sojasaus.