Join the culture club! Hoe kom je aan extra porties gefermenteerde voeding? Om te beginnen kun je zelf aan de slag.
Zuivelproducten, olijven, citroenen, bieten, knoflook, worteltjes en radijsjes kun je zelf inmaken: dat is makkelijker dan je denkt. Bedenk dat gekocht zoetzuur vaak niet echt gefermenteerd is: vaak gaat het gewoon om gepasteuriseerde groenten met suiker en zout in een klimaat waarin goede bacteriën niet kunnen gedijen.
Als je op zoek gaat, zul je ook ambachtelijke zoetzuur en zuurkool vinden, en ook gefermenteerde boter, crème fraîche, kefir, kombucha, miso en tempé. Kijk maar eens in de koelafdeling van de natuurwinkel, toko of deli.
Fermenteren kun je leren. Wist je dat…
• Je lijf 10x zoveel bacteriële cellen als eigen cellen heeft; de meeste bacteriën zitten in je darmen. Ze beïnvloeden het immuunsysteem, onze stemmingen, zenuwen en ook ons gewicht.
• Bij traditionele fermentatie gebruik wordt gemaakt van natuurlijke gistculturen, die zetmeel en suiker afbreken, melkzuur afgeven, vitaminen en mineralen conserveren en probiotica vormen.
• Fermenten als zuurdesem voedingsmiddelen een grotere voedingswaarde kunnen geven, lichter verteerbaar maken en de opname van voedingsstoffen verbeteren.
Pickles met wortel
Kookgerei
- ook nodig: hoge gesteriliseerde* weckpot met deksel en rubber van ± 1 liter inhoud
Ingrediënten
- 750 g bospeen schoongeboend, bijgesneden
- 2 tenen knoflook, in plakjes
- 250 ml witte wijnazijn
- 55 g fijne kristalsuiker
- 2 tl pimentkorrels
- 2 tl komijnzaad
- 2 tl geel mosterdzaad
Instructies
- Zet de worteltjes rechtop in de weckpot. Verwarm de azijn met de suiker, 2½ el zout en de specerijen met 500 ml water in een steelpan en roer tot de suiker en het zout zijn opgelost. Breng aan de kook en laat 4-5 min. pruttelen. Schenk het hete azijnmengsel over de worteltjes. Sluit de pot en laat volledig afkoelen. Zet 1 week in de koelkast.