In de Airfryerbijbel deelt Bas Robben zijn meest fantastische recepten met het apparaat. Nog voordat de airfryer begint te piepen zijn ook de bijbehorende salades, salsa’s en sausjes klaar. Daar heeft Bas goed over nagedacht.
In de Airfryerbijbel laat Bas Robben je met ruim 240 recepten vooral zien hoe veelzijdig het apparaat is. Van gezonde recepten uit de airfryer tot klassiekers. Met slimme trucs kun je er bijvoorbeeld ook stamppotten en mosselen in maken, iets wat je misschien niet zou verwachten.
Het verschil tussen een schnitzel en Milanese
Bas Robben: ‘Milanese en schnitzel zijn beide gepaneerde en gefrituurde koteletten, maar komen uit verschillende culinaire tradities. De Milanese (Cotoletta alla Milanese) is een Italiaans gerecht uit Milaan, meestal gemaakt met kalfsvlees en soms met kruiden of Parmezaanse kaas in het paneermeel. Het wordt vaak in boter en olie gebakken.’
‘Schnitzel komt uit Duitsland en Oostenrijk, vooral bekend als Wiener Schnitzel, en wordt ook meestal van kalfsvlees gemaakt. Het paneermeel is eenvoudiger en het vlees wordt vaak in geklaarde boter gebakken.’
‘Dit is de airfryer-versie en ik gebruik ‘m in de varianten hierna als bodem voor andere fantastische ingrediënten die eerder Italiaans zijn dan Weens. Vandaar: Milanese.’
Milanese tonnato met doperwten
Kookgerei
- ook nodig: staafmixer
Ingrediënten
Kip Milanese
- ½ tl knoflookpoeder
- 1 tl uienpoeder
- 1 tl paprikapoeder
- ½ tl zout
- 50 g bloem
- 100 g panko of grof verkruimelde cornflakes
- 2 eieren
- olijfoliespray
- 1 citroen, in parten
Tonnato
- 1 eidooier
- 1½ el citroensap
- 80 g tonijn uit blik in olie, uitgelekt
- 1 el kappertjes, grof gehakt
- 1 ansjovisfilet
- 1 teen knoflook, fijngesneden
- 100 ml olijfolie
Doperwten
- 100 g verse doperwten
- olijfoliespray
- 10 g verse dille, blaadjes geplukt
- 2 tl citroensap
- 1 el olijfolie
- zout
Instructies
- Leg de kipfilets op je snijplank en snijd ze met een groot mes met lange halen horizontaal doormidden.
- Meng in een kleine kom het knoflookpoeder met het uienpoeder, paprikapoeder en het zout. Bestrooi de kipfilets aan beide kanten met het specerijenmengsel.
- Strooi de bloem op een diep bord. Strooi de panko of cornflakes op een volgend diep bord en kluts de eieren los in een derde diep bord.
- Verwarm de airfryer voor tot 190 °C.
- Wentel de kip achtereenvolgens door de bloem, ei, panko, ei en panko en leg hem daarna in het mandje van de airfryer. Spray wat olijfolie op de bovenkant en herhaal met de overige kip.
- Bak de kip Milanese 10 tot 12 minuten. Open de lade halverwege, draai de kip om en spray er nog wat olijfolie op.
- Maak de saus. Meng de eidooier, het citroensap, de tonijn, kappertjes, ansjovis en knoflook in een hoge maatbeker en pureer glad met de staafmixer. Laat je staafmixer in de beker staan en giet er de olijfolie op. Trek langzaam de staafmixer omhoog zodat het een mooie gebonden saus wordt.
- Strooi de doperwten in de airfryer en spray er wat olijfolie op. Rooster ze in 4 minuten op 180 °C gaar. Schud het mandje leeg in een kom.
- Meng de doperwten met de dille, het citroensap en de olijfolie en breng op smaak met wat zout.
- Schep een paar eetlepels van de tonnatosaus op de Milanese en schep de doperwten daar weer bovenop. Serveer met de citroenparten.