glutenvrij
aantal 4 |
hoofd, hoofdgerecht |
doordeweeks, weekend |
internationaal, mexicaans |
glutenvrij
Er zijn zoveel manieren om aardappels te eten, maar als je ze poft en dan vult, blijft de echte aardappelsmaak goed intact én voeg je naar eigen inzicht een subtiele vulling toe. Kies de meest geschikte aardappel, dat zijn de licht kruimige soorten.
Ingrediënten
- 4 grote zoete aardappels met oranje vruchtvlees (350–300 g per stuk)
- 1 el olie
- 1 ui, fijngesneden
- 1 oranje paprika, in reepjes
- 1 rode paprika, in reepjes
- 1 tl gemalen komijn
- ± 2 g kaneel (½ tl)
- 1 knoflookteentje, geperst
- 1 bosje koriander, steeltjes en blaadjes fijngesneden
- 180 g mager rundergehakt
- 1 jalapeñopeper zonder zaadlijsten, fijngesneden
- 450 g zwarte bonen 1 blik of pot, uitgelekt en afgespoeld
- 400 ml tomatenblokjes 1 blik
- blaadjes van 2 takjes verse oregano (of 1 tl gedroogde oregano)
- 4 tomaten, in blokjes
- geraspte cheddar, om te bestrooien
- 1 (bio)limoen
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200°C.
- Wrijf de aardappels in met wat van de olie en zout. Pof de aardappels in het midden van de oven in ongeveer 45 tot 60 minuten gaar.
- Verhit intussen de rest van de olie in de koekenpan en bak driekwart van de ui en alle paprika ongeveer 5 minuten op halfhoog vuur. Doe de komijn, kaneel, knoflook, koriandersteeltjes, het gehakt en de helft van de jalapeño erbij en bak nog ongeveer 2 minuten mee. Voeg dan de zwarte bonen, tomatenblokjes en de helft van de oregano erbij en laat ongeveer 10 minuten afgedekt zachtjes koken. Neem de deksel van de pan en kook nog zachtjes ongeveer 5 minuten zodat het vocht iets inkookt. Breng op smaak met zout en peper.
- Meng intussen voor de salsa de rest van de ui met de verse tomaat, korianderblaadjes en rest van de jalapeño. Rasp de helft van de limoenschil af en snijd de limoen door. Pers een helft uit en snijd de andere helft in partjes. Meng het rasp en sap door de salsa en breng op smaak met zout.
- Neem de aardappels uit de oven en snijd ze bijna helemaal in de lengte door. Verdeel er wat chilimengsel over en bestrooi met kaas. Schep er salsa op en bestrooi met extra oregano. Geef de extra limoen erbij en eventueel wat extra chili.
Voedingswaarde
calorieën: 625kcal
eiwit: 25g
vet: 16g
koolhydraten: 86g
RECEPTEN DOSIA BREWER FOTOGRAFIE WOUT HENDRICKX STYLING DEBBY DE MANGELAERE
VARIATIE 1 Chili con pollo: gebruik i.p.v. gehakt 200 g kipfilet in blokjes.
VARIATIE 2 Chili sin carne: gebruik i.p.v. gehakt vegetarisch gehakt. Of laat het gehakt weg en gebruik 1 extra paprika in een andere kleur.
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!
Maak ook: kapsalon traybake