Ontdek in Beverwijk de oase van Bistro Zacht Staal En proef op het terras de creatieve gerechten van chef Kees Elfring, zoals deze boterzachte prei met felle sambal.
Een plek als Landgoed Rorik – waar Zacht Staal is gevestigd – roept meteen de smaak van het seizoen op—puur, aards en met aandacht bereid. Dat gevoel sluit naadloos aan bij het recept dat we als preview uit het magazine met je delen: zachte prei met sambal dat net als Rorik ruikt naar buiten, eenvoud en goed koken. Trek gekregen in meer? Haal het magazine in huis, of sla het open op pagina 11.
Gegrilde prei met sambal van Bistro Zacht Staal
lactosevrij
aantal 4 |
bijgerecht |
bbq, doordeweeks, weekend, zomer |
indonesisch |
lactosevrij
Buitengewoon eenvoudige combi, maar zeer doeltreffend!
Kookgerei
- barbecue of grillpan, wok, keukenmachine
Ingrediënten
- 4 preien
- 4 el extra vierge olijfolie
- 100 ml zonnebloemolie
- 300 g rode chilipepers zonder zaadlijsten, grof gesneden
- 300 g ui fijngesneden
- 10 tenen knoflook fijngesneden
- 2 rijpe tomaten fijngesneden
- 30 g verse gember geraspt
- ½ biolimoen
- 3 verse limoenblaadjes (jeruk purut, Aziatische supermarkt)
- 10 g trassi geraspt
- 3 el ketjap manis
Instructies
- Snijd het donkergroen van de prei, dit gebruik je niet. Snijd de preitoppen 2 keer in zodat het water goed ‘in’ de prei kan komen. Was de prei door de toppen hard door het water te slaan. Haal ook het buitenste laagje van de prei. Kook de prei in een pan kokend water in 8-10 min. tot echt zacht. Schep ze uit de pan, laat goed uitlekken en dan afkoelen op een plank. Besprenkel met de olijfolie en bestrooi met peper en zout. Verhit de barbecue of grillpan en gril de prei op matig vuur ± 10 min.
- Verhit de zonnebloemolie in de wok op hoog vuur. Voeg de grof gesneden pepers, de ui, knoflook en tomaat toe en bak in de loeihete wok ± 15 min. al roerende. Voeg de gember toe, knijp de halve limoen uit en voeg de halve limoen ook toe. Voeg de limoenblaadjes, trassi en ketjap toe. Zet het vuur iets lager en laat ± 15 min. stoven.
- Verwijder de halve limoen, doe de rest over in de keukenmachine en pureer grof. Leg de prei op een schaal en serveer met lekker veel tomatensambal.
Voedingswaarde
calorieën: 482kcal
eiwit: 8g
vet: 36g
koolhydraten: 26g
RECEPTEN KEES ELFRING FOTOGRAFIE ERNIE ENKELAAR STYLING LAURA VIJSELAAR
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!
Lekker toetje: amaretticakejes met custard