Sinds Rutger ontdekte dat gebakken cheesecake wél lekker is, bakt hij ze zelf. Proef zijn zomervariant met nectarine en passiefruit en je wilt niets anders meer!
Het is meer dan tien jaar geleden dat ik voor het eerst een punt gebakken cheesecake proefde. Cheesecake werd steeds bekender in ons land, maar het was lang niet zo ingeburgerd als nu. Ik kende wel ongebakken cheesecakes, zoals kwark- of monchou-taart, maar de gebakken versie was nieuw.
Ik had me verheugd op een lekker stuk taart, maar was ik proefde was droog, rul en had een onplezierige zure nasmaak. Tot zover de cheesecake dacht ik toen, dit is niets voor mij.
Romig, fris, zacht en vol van smaak!
Jaren later nam ik uit nieuwsgierigheid in een koffietentje toch nog eens een punt. Wat ik toen proefde was totaal anders. Romig, fris, zacht en vol van smaak! En toen was ik om: cheesecake kan dus wél lekker zijn. En als ik iets lekkers heb gegeten, betekent dat voor mij maar één ding: ik wil het zelf maken.
Met verschillende recepten ben ik aan de bak gegaan om uit te komen bij net zo’n romige en zijdezachte cheesecake. Zo ontdekte ik een paar cheesecake-geheimen tijden het proefbakken. Bijvoorbeeld dat het roomkaasmengsel niet te luchtig mag worden geklopt, dat je cheesecake niet te heet moet bakken en dat dankzij een waterbad in de oven je een mooie, zachte cheesecake zonder scheuren krijgt.
Blijven variëren
Inmiddels is gebakken cheesecake niet meer weg te denken! Er zijn speciale cheesecake-winkels die allerlei soorten verkopen en menig warme bakker heeft deze taart in de vitrine. Het is zelfs zo populair dat het vaak standaard op de koffiekaart staat naast de klassieke appeltaart. Maar het allerleukste is natuurlijk gewoon zelf een cheesecake bakken.
En daarmee kun je volop variëren; zowel met de bodem, het roomkaasmengsel als de topping kun je alle kanten op.
Bekijk hier alle recepten van Rutger van den Broek!
Recept gebakken cheesecake
Scroll voor de volledige ingrediëntenlijst en het recept naar beneden.
Ingrediënten
- 75 g boter, gesmolten + extra om de vorm in te vetten
- 225 g zandkoekjes
- 800 g roomkaas, op kamertemperatuur
- 200 g fijne suiker
- merg van ½ vanillestokje
- rasp van 2 biolimoenen
- 4 eieren, op kamertemperatuur
- 200 g zure room, op kamertemperatuur
- 40 g maizena
- ook nodig: springvorm van 24 cm Ø
Topping
- 4-6 rijpe nectarines of perziken, zonder pit in partjes
- sap van ½-1 limoen
- merg van ½ vanillestokje
- vruchtvlees van 3-4 passievruchten
- 3-4 el rietsuiker
- 1 tl aardappelzetmeel
- witte-chocoladeschaafsel*
Instructies
- Verwarm de oven voor op 130°C. Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier en vet de zijkanten van de vorm in met wat boter.
- Maal de koekjes in de keukenmachine fijn of doe ze in een stevige plastic zak en sla ze fijn met een deegroller. Meng de koekkruimels met de gesmolten boter.
- Verdeel het kruimelmengsel over de bodem van de vorm en druk het gelijkmatig aan. Dat gaat makkelijk met de onderkant van een glas of de bolle kant van een lepel. Bak de bodem 10 min. en laat hem dan helemaal afkoelen.
- Doe intussen de roomkaas, fijne suiker, het vanillemerg en de limoenrasp in een kom en roer door. Voeg dan de eieren, zure room en maizena toe en meng alles tot een glad mengsel.
- Schep het cheesecake-mengsel in de vorm en strijk de bovenkant glad. Zet op de bodem van de oven een (oven)schaal met wat kokend water. Dit zorgt ervoor dat de cheesecake gelijkmatig bakt en je hebt minder kans op scheuren. Bak de cheesecake 1¼ -1¾ uur. De bovenkant mag nog wat wiebelen als hij uit de oven komt. Laat de cheesecake afkoelen tot kamertemperatuur en zet de vorm dan minimaal 4 uur in de koelkast.
- Doe de nectarinepartjes, het limoensap, het vanillemerg, het passiefruit en de rietsuiker in een pan en verhit het al roerend tot het begint te koken. Laat op laag vuur 4-6 min. zachtjes koken.
- Meng het aardappelzetmeel met 1 el water en giet dit geleidelijk en al roerend bij de compote, tot het licht gebonden is. Het kan zijn dat je niet al het aardappelzetmeel nodig hebt. Laat de topping helemaal afkoelen.
- Haal de afgekoelde cheesecake uit de vorm en verdeel de compote erover.
- Garneer de cheesecake tot slot met het witte-chocoladeschaafsel. * Je kunt witte-chocoladeschaafsel zelf maken door met een scherpe kaasschaaf of dunschiller langs een reep witte chocolade te gaan.
Voedingswaarde
Nieuwsgierig naar wat Rutger komende maand bakt? Het septembernummer van delicious. bestel je hier: