Versier als de zon schijnt je (tuin)tafel en geef een Mexicaans etentje met vrolijke cocktails, maïstortilla’s met stoofvlees, knapperige vistaco’s en veel gerookte dips. Een voorproefje uit ons magazine: fajita’s!
De fajita is een van die gerechten die mensen vaak verwarren met traditionele Mexicaanse keuken, terwijl het in werkelijkheid zijn oorsprong heeft in Tex-Mex – de culinaire samensmelting van Texaanse en Mexicaanse invloeden.
Tell me more: wat is een fajita?
Het woord fajita verwijst oorspronkelijk naar een specifiek deel van het rund: de skirt steak, een lange, dunne lap vlees uit de buikstreek van de koe. Traditioneel wordt dit gemarineerd, gegrild en geserveerd in warme tortilla’s, samen met gegrilde groenten zoals paprika en ui. Inmiddels is de fajita uitgegroeid tot een geliefd gerecht waarbij van alles in een tortilla verdwijnt – van kip tot garnalen, en zelfs vegetarische varianten met bijvoorbeeld courgette of paddenstoelen.
Je zou denken dat fajita’s te veel gedoe zijn voor een doordeweekse avond, maar dat hoeft helemaal niet zo te zijn. Doordat alle ingrediënten dun worden gesneden, garen ze snel; dat kan gewoon op een bakplaat in de oven. In sommige recepten zorgt een beetje gerookte paprika of chipotle voor dat typische rokerige aroma, een handige hack als je geen grill gebruikt.
Vandaag op het menu
Een fajita met bavette – een heerlijk sappig stuk rundvlees dat perfect is voor dit gerecht. Het vlees wordt kort gegrild en daarna in dunne reepjes gesneden, zodat je er een warme tortilla mee kunt vullen. Verrukkelijk!
Helemaal zin gekregen om een Mexicaanse spread te koken? Vraag vrienden en zet je tafel vol tortilla’s en toppings en shake er veel vrolijke cocktails bij. Zo vier je deze zomer het beste en lekkerste Mexicaanse feestje. Alle recepten staan in het nieuwe nummer van delicious.
Fajita’s met bavette en zoetzure ui
Kookgerei
- ook nodig: staafmixer met hakbakje
Ingrediënten
- 250 ml appelazijn
- 1 tl fijne kristalsuiker
- 1 rode ui, in dunne ringen
- 2 snackkomkommers, in de lengte dun geschaafd
- 4 bloemtortilla’s, van ± 18 cm Ø
- 2 el extra vierge olijfolie
- ± 600 g bavette*, op kamertemperatuur
- 1 tl gedroogde oregano + extra voor erover
- muntblaadjes en limoenpartjes, voor erover en erbij
dressing
- 100 g witte queso fresco* of gebruik milde feta, verkruimeld
- 75 g zure room
- 75 g Griekse yoghurt
- 90 ml extra vierge olijfolie
- ½ bosje koriander of munt, blaadjes grof gehakt
- 1 teen knoflook
Instructies
- Meng de appelazijn, fijne kristalsuiker en ½ tl zout in een grote kom. Voeg de ui en komkommer toe en roer goed door. Laat minstens 30 min. intrekken.
- Doe intussen alle ingrediënten voor de dressing in het hakbakje van de staafmixer en pureer glad. Breng op smaak met versgemalen zwarte peper.
- Verhit een grillpan voor op hoog vuur. Bestrijk de tortilla’s met 1 el van de olie en gril 1 min. aan elke kant. Houd warm (bijv. gewikkeld in een theedoek).
- Bestrooi het vlees met de oregano, versgemalen zwarte peper en zout en bedruppel met de resterende el olie. Gril (evt. in delen) 3 min. aan elke kant. Leg op een bord en laat los afgedekt met aluminiumfolie ± 5 min. rusten. Snijd in repen tegen de draad van het vlees in. Giet de ui en komkommer af.
- Bestrijk de tortilla’s met de dressing. Beleg met reepjes vlees en verdeel er wat zoetzure ui en komkommer en muntblaadjes over. Breng op smaak met versgemalen zwarte peper en een beetje extra oregano. Serveer met de limoenpartjes, extra dressing, ui en komkommer.
Voedingswaarde
Lees ook: Mexicaanse groenten – van huitlacoche tot flor de calabaza