dadelcake met karamel en gezouten boter uit Shoukran

dadelcake met karamel met gezouten boter ©David Japy

Start ramadan goed, bijvoorbeeld met deze heerlijke dadelcake van chef Abdel Alaoui uit zijn nieuwe boek Shoukran. In het kookboek voert hij je langs zijn rijke culinaire familiegeschiedenis. Lees er hier meer over! €26,99 via uitgeverij Becht.

Dadelcake

aantal 6 | zoet | ramadan | marokkaans |
Wie geen zoetekauw is, is Shoukran niet waardig. Alle desserts en gebakjes van chef Abdel Alaoui zijn superzoet, maar ook bijzonder smaakvol met de duizend-en-een geuren en smaken van Marokko: honing, rozenwater, kaneel, amandelen en dadels. Proef het terug in deze onweerstaanbare dadelcake.
kooktijd1 hour
totale tijd1 hour

ingrediënten

  • 250 g boter
  • 250 g lichtbruine
  • basterdsuiker, plus een beetje extra
  • 10 ontpitte dadels, in grote stukjes
  • 3 eieren
  • 10 g bakpoeder
  • 50 g amandelmeel
  • 200 g tarwebloem
  • 1 dopje rozenwater
  • karamel met gezouten boter
  • 100 g suiker
  • 150 g gezouten boter
  • 200 ml slagroom

instructies

  • Verwarm de oven voor tot 170 °C elektrisch of 150 °C hetelucht.
  • Laat 50 gram boter smelten in een koekenpan, voeg er 50 gram bruine basterdsuiker en de dadels aan toe en laat 10 minuten op laag vuur karamelliseren. Verwarm in een andere pan de slagroom (niet koken). Zet opzij.
  • Laat de rest van de boter smelten. Klop de eieren en de rest van de basterdsuiker in een kom en voeg de gesmolten boter toe. Meng in een andere kom het bakpoeder, amandelmeel en de tarwebloem, en doe dit bij het eiermengsel. Meng alles goed en voeg het rozenwater en de gekaramelliseerde dadels toe.
  • Vet een cakevorm in met boter en bestrooi hem met suiker. Schenk het beslag in de vorm en zet hem 40 minuten in de oven.
  • Maak de karamel met gezouten boter. Laat de suiker met een beetje water op laag vuur smelten in een koekenpan. Voeg zodra de suiker bruin wordt de boter en warme slagroom toe, meng en laat het mengsel 10 minuten inkoken op laag vuur.
  • Serveer de cake met de warme karamel.
Voedingswaarde: | | |
auteur: delicious.
RECEPT: ABDEL ALAOUI | FOTOGRAFIE: DAVID JAPY.
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!

Maak ook: couscous met 7 groenten uit het nieuwe kookboek Shoukran

dadelcake met karamel met gezouten boter ©David Japy