Wie geen zoetekauw is, is Shoukran niet waardig. Alle desserts en gebakjes van chef Abdel Alaoui zijn superzoet, maar ook bijzonder smaakvol met de duizend-en-een geuren en smaken van Marokko: honing, rozenwater, kaneel, amandelen en dadels. Proef het terug in deze onweerstaanbare dadelcake.
Kooktijd1 hourhour
Totale tijd1 hourhour
Ingrediënten
250gboter
250glichtbruine
basterdsuiker,plus een beetje extra
10ontpitte dadels,in grote stukjes
3eieren
10gbakpoeder
50gamandelmeel
200gtarwebloem
1dopje rozenwater
karamel met gezouten boter
100gsuiker
150ggezouten boter
200mlslagroom
Instructies
Verwarm de oven voor tot 170 °C elektrisch of 150 °C hetelucht.
Laat 50 gram boter smelten in een koekenpan, voeg er 50 gram bruine basterdsuiker en de dadels aan toe en laat 10 minuten op laag vuur karamelliseren. Verwarm in een andere pan de slagroom (niet koken). Zet opzij.
Laat de rest van de boter smelten. Klop de eieren en de rest van de basterdsuiker in een kom en voeg de gesmolten boter toe. Meng in een andere kom het bakpoeder, amandelmeel en de tarwebloem, en doe dit bij het eiermengsel. Meng alles goed en voeg het rozenwater en de gekaramelliseerde dadels toe.
Vet een cakevorm in met boter en bestrooi hem met suiker. Schenk het beslag in de vorm en zet hem 40 minuten in de oven.
Maak de karamel met gezouten boter. Laat de suiker met een beetje water op laag vuur smelten in een koekenpan. Voeg zodra de suiker bruin wordt de boter en warme slagroom toe, meng en laat het mengsel 10 minuten inkoken op laag vuur.