Zin in couscous met groenten? In ‘Shoukran’ het nieuwe kookboek van Abdel Alaoui vind je de allerlekkerste Marokkaanse recepten voor de hele familie, zodat je iedere dag samen kunt genieten van heerlijke gerechten vol kleur en smaak. Lees hier meer over het boek!
Couscous met 7 groenten
aantal 6 |
hoofdgerecht |
ramadan |
marokkaans |
Abdel Alaoui: 'Couscous is het gerecht van de heilige dag, vrijdag. Het gerecht kondigt het weekend aan, het moment van samenkomen om een lekkere maaltijd te delen. De recepten in dit boek zijn mijn favoriete gerechten, die ik graag klaarmaak voor mijn familie en vrienden.'Benieuwd naar de andere recepten uit Shoukran? Maak dan ook dit heerlijke tafelzuur!
kooktijd1 hour hour 30 minutes minutes
totale tijd1 hour hour 30 minutes minutes
ingrediënten
- 1 kg fijne of middelfijne couscous griesmeel van durum, spelt, gerst, enz.
- 250 ml olijfolie, plus een beetje extra
- 100 g boter
- 1 tl smen (gerijpte boter
- optioneel)
- 2 uien, fijngehakt
- 1 el ras el hanout
- 1 tl kurkuma
- 1 tl gemberpoeder
- 1 tl paprikapoeder
- ½ bosje koriander fijngehakt
- ½ bosje bladpeterselie
- fijngehakt
- 1 stengel bleekselderij
- fijngehakt
- 200 g tomatenblokjes uit blik 2 wortels geschild en in blokjes
- 3 ronde meiraapjes geschild en in blokjes
- ¼ krop wittekool in stukken
- 2 rode paprika’s in blokjes
- 100 g gedopte verse tuinbonen
- 2 courgettes in blokjes
- 1 aubergine in blokjes
- 200 g kikkererwten uit blik uitgelekt
- zout en peper
instructies
- Bereid de couscous volgens het basisrecept, maar dan in bouillon. Doe als je geen couscoussier of stoompan hebt de couscous gewoon in een grote kom. Voeg de olijfolie toe en roer de korrels luchtig met je handen. Schenk 1 liter bouillon bij de couscous. Dek de kom af met plasticfolie en wacht 5 minuten. Roer de korrels daarna luchtig met een vork en voeg de boter en eventuele smen toe. Breng de couscous eventueel voor het toevoegen van het water op smaak met 1 eetlepel ras el hanout en 1 theelepel zout.
- Bak ondertussen de ui in een beetje olijfolie 5 minuten al roerend op laag vuur in het onderste deel van de couscoussier of in een grote braadpan tot hij verkleurt. Voeg de ras el hanout, kurkuma, het gember- en paprikapoeder toe, en schenk er 3 liter water bij. Voeg zout en peper toe, plus de koriander, peterselie en bleekselderij. Doe de tomatenblokjes erbij en laat het geheel op laag vuur zachtjes pruttelen.
- Voeg de wortels en meiraapjes toe en kook ze 10 minuten mee. Doe de wittekool en paprika erbij en kook alles nog 10 minuten.
- Voeg aan het eind van de kooktijd de tuinbonen, courgettes, aubergine en kikkererwten toe, en kook alles nog circa 8 minuten, nog altijd op laag vuur.
- Schep de couscous in een berg op een groot bord en schik de gekookte groenten, kikkererwten en tuinbonen er mooi op. Schenk er wat kookvocht over en serveer met een lekkere harissa.
auteur: delicious.
BASISRECEPT COUSCOUS
Doe 1 kg couscous in een grote kom en schenk er 500 ml water bij. Maak de korrels met je vingers wat luchtiger. Schenk er een beetje olijfolie bij en haal je vingers er nogmaals door. Laat 5 minuten rusten.
Doe de couscous en het water in een couscoussier of in een met bakpapier beklede stoommand van een stoompan. Zet de stoommand op een pan kokend water, leg het deksel op de pan en stoom de couscous 30 minuten zachtjes. Laat de couscous boven bouillon stomen.
Schep de couscous weer terug in de kom, schenk 500 ml water erbij en werk dat er met je vingers weer goed door. Laat het even staan en doe de couscous terug in de stoommand.
Zet hem weer op de pan met kokend water en stoom de couscous nog 30 minuten. Doe de couscous weer in de kom, voeg de boter, eventuele 1 tl smen en wat zout toe, en ga er weer met je vingers of een houten lepel door om de korrels luchtig te maken.
RECEPT: ABDEL ALAOUI | FOTOGRAFIE: DAVID JAPY.
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!
Bekijk ook: pollo alla milanese