aantal 4 |
lunch, lunchgerecht, voorgerecht |
familietijd, najaar, vakantie, voorjaar, weekend, zomer, zomers |
engels, schots |
lunch, lunchgerecht, voorgerecht |
familietijd, najaar, vakantie, voorjaar, weekend, zomer, zomers |
engels, schots |
Oud brood weggooien is echt verleden tijd. Het is namelijk een prachtig ingrediënt om elk gerecht meer structuur en body te geven!
Niet alleen aan een lekkere Toscaanse broodsalade met vijgen of zoete aardappels met pangrattato, maar ook aan een caesarsalade met krokante Scotch eggs. Gooi brood dus niet weg, maar geef het – volledig no waste – een nieuwe bestemming.
Zin gekregen in meer inspiratie voor gerechten met brood? Check onze lijst met 154 recepten!
Ingrediënten
- 1⁄4 stokbrood in dunne sneetjes
- 3 el olijfolie
- 2 kropjes little gem blaadjes losgemaakt
- 1 groene appel in juliennereepjes
- 30 g doperwtenscheuten
- 1⁄2 bosje dille toefjes geplukt
- ook nodig: keukenmachine
Scotch eggs
- 4 koude eieren
- 360 g diepvriesdoperwten ontdooid
- 3 el crème fraîche
- 4 el dille
- rasp van 1 biocitroen
- 20 g Parmezaanse kaas fijn geraspt
- 100 g brood van enkele dagen oud zonder korstjes
- 75 g bloem
- 2 eieren
- 50 g panko Japans grof paneermeel
- 1 l zonnebloemolie om in te bakken
dressing
- sap van 1 citroen
- 50 g crème fraîche
- 50 g kewpie-mayonaise
- 60 ml olijfolie 4 el
- 2 ansjovisfilets fijngesneden
- 1 el dijonmosterd
- 1 el kappertjes uitgelekt, fijngesneden
Instructies
-
Maak eerst de Scotch eggs. Breng water aan de kook en kook de eieren 4 min. Schep ze direct in een kom met ijskoud water, laat ze afkoelen en pel ze.
-
Doe de doperwten in de keukenmachine met de crème fraîche, dille, citroenrasp, parmezaan en het brood en mix glad. Verdeel het mengsel in 4 gelijke porties. Vorm een bakje van je ene hand en druk hierin 1 portie plat. Leg er een gekookt ei op en vouw het doperwten-mengsel er voorzichtig omheen. Herhaal met de andere eieren en zet ± 30 min. in de koelkast om op te stijven.
-
Klop intussen alle ingrediënten voor de dressing door elkaar en zet opzij.
-
Verhit de ovengrill op de hoogste stand. Kwast de sneetjes stokbrood in met 3 el olie en gril ze in 1-2 min. per kant goudbruin. Schep de croûtes op een bord.
-
Strooi de bloem voor de Scotch eggs in een diep bord. Roer 2 eieren los in een ander bord. Strooi de panko in een derde bord. Wentel de eieren met doperwtenlaagje eerst door de bloem, dan door losgeroerd ei en tenslotte door panko.
-
Verhit in een middelgrote pan tot de zonnebloemolie 170°C – een blokje brood kleurt hierin in 45 sec. goudbruin. Frituur de gepaneerde Scotch eggs in ± 5 min. rondom goudbruin. Laat op een bord met keukenpapier uitlekken en bestrooi royaal met zeezoutvlokken en versgemalen zwarte peper.
-
Schep vlak voor het serveren de slablaadjes, appeljulienne, doperwtenscheuten, dille en croûtes op een schaal. Halveer de eieren en leg ze erop. Besprenkel met de dressing.
Voedingswaarde
calorieën: 975kcal
eiwit: 27g
vet: 67g
koolhydraten: 63g
RECEPTEN: ALICE ZASLAVSKY | FOTOGRAFIE: CHRIS COURT | STYLING: KIRSTEN JENKINS.
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!