Oud brood weggooien is echt verleden tijd. Het is namelijk een prachtig ingrediënt om elk gerecht meer structuur en body te geven! Niet alleen aan een lekkere Toscaanse broodsalade met vijgen of zoete aardappels met pangrattato, maar ook aan een caesarsalade met krokante Scotch eggs. Gooi brood dus niet weg, maar geef het – volledig no waste – een nieuwe bestemming. Zin gekregen in meer inspiratie voor gerechten met brood? Check onze lijst met 154 recepten!
Voorbereiding45 minutesminutes
Kooktijd10 minutesminutes
opstijven30 minutesminutes
Totale tijd1 hourhour25 minutesminutes
Ingrediënten
1⁄4 stokbroodin dunne sneetjes
3elolijfolie
2kropjes little gemblaadjes losgemaakt
1groene appelin juliennereepjes
30gdoperwtenscheuten
1⁄2 bosje dilletoefjes geplukt
ook nodig: keukenmachine
Scotch eggs
4koude eieren
360gdiepvriesdoperwtenontdooid
3elcrème fraîche
4eldille
rasp van 1biocitroen
20gParmezaanse kaasfijn geraspt
100gbrood van enkele dagen oudzonder korstjes
75gbloem
2eieren
50gpankoJapans grof paneermeel
1lzonnebloemolieom in te bakken
dressing
sap van 1 citroen
50gcrème fraîche
50gkewpie-mayonaise
60mlolijfolie4 el
2ansjovisfiletsfijngesneden
1eldijonmosterd
1elkappertjesuitgelekt, fijngesneden
Instructies
Maak eerst de Scotch eggs. Breng water aan de kook en kook de eieren 4 min. Schep ze direct in een kom met ijskoud water, laat ze afkoelen en pel ze.
Doe de doperwten in de keukenmachine met de crème fraîche, dille, citroenrasp, parmezaan en het brood en mix glad. Verdeel het mengsel in 4 gelijke porties. Vorm een bakje van je ene hand en druk hierin 1 portie plat. Leg er een gekookt ei op en vouw het doperwten-mengsel er voorzichtig omheen. Herhaal met de andere eieren en zet ± 30 min. in de koelkast om op te stijven.
Klop intussen alle ingrediënten voor de dressing door elkaar en zet opzij.
Verhit de ovengrill op de hoogste stand. Kwast de sneetjes stokbrood in met 3 el olie en gril ze in 1-2 min. per kant goudbruin. Schep de croûtes op een bord.
Strooi de bloem voor de Scotch eggs in een diep bord. Roer 2 eieren los in een ander bord. Strooi de panko in een derde bord. Wentel de eieren met doperwtenlaagje eerst door de bloem, dan door losgeroerd ei en tenslotte door panko.
Verhit in een middelgrote pan tot de zonnebloemolie 170°C – een blokje brood kleurt hierin in 45 sec. goudbruin. Frituur de gepaneerde Scotch eggs in ± 5 min. rondom goudbruin. Laat op een bord met keukenpapier uitlekken en bestrooi royaal met zeezoutvlokken en versgemalen zwarte peper.
Schep vlak voor het serveren de slablaadjes, appeljulienne, doperwtenscheuten, dille en croûtes op een schaal. Halveer de eieren en leg ze erop. Besprenkel met de dressing.
Voedingswaarde
calorieën: 975kcal
eiwit: 27g
vet: 67g
koolhydraten: 63g
auteur: delicious.
RECEPTEN: ALICE ZASLAVSKY | FOTOGRAFIE: CHRIS COURT | STYLING: KIRSTEN JENKINS.