brandnetelrisotto

brandnetelrisotto
RECEPTEN, FOODSTYLING: LETITIA CLARK | FOTOGRAFIE: CHARLOTTE BLAND.

Ogen dicht, denk aan Sardinië, je ruikt citroen en venkel en ziet de Italiaanse romance van Letitia Clark voor je. Aan tafel je familie en op tafel deze romige risotto met vers geplukte brandnetels.

In het augustus-nummer van delicious. delen we niet alleen dit knalgroene bordje om af te likken zo lekker, maar ook recepten voor malloreddus en polpette, rechtstreeks uit haar nieuwe boek Wilde Vijg & Venkel.

Brandnetelrisotto van Letitia Clark

aantal 4 | hoofdgerecht | | italiaans |
Letitia Clark: 'Je herkent de geur van brandnetel zodra de blaadjes liggen te zweten in de pan, want dan is het net of je door het struikgewas loopt en de stengels onder je voeten plet. Ze zijn echt fantastisch in risotto. De room, hoewel zelden gebruikt op Sardinië en al helemaal niet in risotto, vind ik zelf een fijne toevoeging.'
Kooktijd25 minutes
Totale tijd25 minutes

Ingrediënten

  • 1 grote hand brandnetels uit de tuin of het wild jonge, zachte toppen zijn het fijnst
  • baking soda, voor het weken
  • 2 el boter
  • 1 el olijfolie
  • 1/2 witte ui, in blokjes
  • 1 teen knoflook, in plakjes
  • 300 g carnarolirijst, of andere goede risottorijst
  • 1 groot glas witte wijn zoals vernaccia
  • 800 ml groentebouillon
  • 100 ml slagroom
  • 3-4 el geraspte Parmezaanse kaas

Instructies

  • Week de brandnetels in ruim koud water met wat baking soda en pluk de blaadjes van de stengels. Gooi de stengels weg.
  • Verwarm de boter en olie in een hapjespan en fruit de ui en knoflook op laag vuur tot ze zacht zijn. Voeg de rijstkorrels toe en bak ze al roerend een paar min. Doe de brandnetel- blaadjes erbij; heel of knip ze met een schaar boven de pan als de blaadjes heel groot zijn. Laat ze zacht worden en een beetje zweten en voeg de wijn toe. Stoof een paar min. en voeg dan met een soeplepel de eerste schep bouillon toe. Roer tot al het vocht is opgenomen en doe steeds een nieuwe schep bouillon erbij zodra de vorige is opgenomen. Blijf al die tijd roeren tot de rijst al dente is; dit duurt ± 16 min.
  • Voeg tot slot de slagroom en kaas toe en breng naar wens op smaak. Serveer in ondiepe kommen.

Voedingswaarde

calorieën: 508kcal
eiwit: 10g
vet: 22g
koolhydraten: 60g
auteur: delicious.
RECEPTEN, FOODSTYLING: LETITIA CLARK | FOTOGRAFIE: CHARLOTTE BLAND.
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!

Maak ook zeker deze pizzette met vijg, gorgonzola en venkelbloemen van Letitia