boterkoek uit SOLO van Emma de Thouars

boterkoek emma de thouars

Als culinair manager van een eenpersoonshuishouden, weet Emma de Thouars als geen ander hoe je ontspannen en gewoon verschrikkelijk lekker voor jezelf kunt koken. Haar tips en recepten deelt ze nu in het kookboek SOLO.

Om te vieren dat haar nieuwe boek nú in de winkels ligt, bakken we direct een recept van haar hand: gouwe ouwe boterkoek! Emma’s twist? ‘Deze boterkoek kun je vegan maken, maar het hoeft niet. Boterkoek krijgt aan de bovenkant zo’n mooi glanzend laagje omdat je hem normaliter bestrijkt met ei. Een heel ei is te weinig voor zo’n klein boterkoekje en omdat er door het kwasten allemaal deegstukjes in komen te zitten, kun je er de volgende dag ook niet echt een omelet van maken.’

‘Ik ging dus op zoek naar een gebruiksvriendelijker alternatief en kwam erachter dat je hetzelfde glanseffect bereikt met een mengsel van (plantaardige) melk en olijfolie. Als ik dan toch geen ei gebruik, dacht ik, kan ik net zo goed plantaardige boter gebruiken. Dan is het nog vegan ook. Je mag natuurlijk ook koeboter gebruiken. Ik heb beide versies getest en guess what? Allebei verrukkelijk.’

Boterkoek uit SOLO

veganistisch
aantal | koek, zoet | | nederlands | vegan
Emma: ‘Het enige nadeel van boterkoek is dat hij het lekkerst is als je hem lang laat afkoelen. Minstens 3 uur, maar het liefst een hele nacht. Als je hem eerder proeft, denk je misschien dat hij mislukt is, maar pas na goed lang afkoelen krijgt hij die goede boterkoekstructuur. Het is dus geen snel toetje om je zoete cravings na het avondeten direct te stillen.’Variëren? Ook lekker met fijngehakte verse rozemarijn, limoenblad of citroenrasp erdoorheen.

Kookgerei

  • Ook nodig: kleine taartvorm van 10-12 centimeter (bijvoorbeeld aluminium of zo eentje met uitneembare bodem), bakkwast

ingrediënten

  • 50 g witte basterdsuiker, op kamertemperatuur
  • 50 g (plantaardige) boter
  • 60 g bloem
  • zout
  • 1 el olijfolie
  • 1 tl (plantaardige) melk

instructies

  • Verwarm de oven voor tot 180 °C.
  • Kneed in een kom de suiker, boter, bloem en een snuf zout door elkaar tot het een soort van samenkomt tot een deeg. Kneed het niet te lang, als je al veel stukken hebt die aan elkaar plakken zit je goed.
  • Kneed je langer, dan wordt de koek straks taai. Druk het deeg in een taartvorm en trek er met een vork een ruitjespatroon in.
  • Kluts in een kom de olijfolie samen met de plantaardige melk en strijk dit mengel met een kwastje over je boterkoek. Het patroontje blijft het best zichtbaar in de koek als je hem eerst even 30 minuten in de koelkast zet, maar als je daar geen tijd voor hebt is het niet erg. Bak de boterkoek 15 minuten of tot de bovenkant goudbruin is. Laat helemaal (het liefst minimaal een paar uur) afkoelen voordat je hem eet.
Voedingswaarde: | | |
auteur: delicious.
RECEPT: EMMA DE THOUARS | FOTOGRAFIE: SOPHIA VAN DEN HOEK
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!

Maak ook Emma’s: Koreaanse bosuipannenkoek uit Amazing Asia VEGA

boterkoek emma de thouars
RECEPT: EMMA DE THOUARS | FOTOGRAFIE: SOPHIA VAN DEN HOEK.