budgetplank: een borrelplank vol vis van Bart van Olphen

budgetplank: een borrelplank vol vis van Bart van Olphen
Recept: Bart van Olphen, Fotografie: David Loftus, Styling: Mirjam van der Rijst.

Visspecialist Bart van Olphen – je kent hem vast van het duurzame merk Fish Tales – heeft een gloednieuw boek geschreven bomvol recepten voor de allerlekkerste borrelplanken met blikjes vis.

Doe zoals Bart en trek heel easy een paar blikjes vis open, serveer er brood bij, geroosterde amandelen en vul het geheel aan met knapperige groenten. Dat is alles wat je nodig hebt voor een heerlijke (budget)maaltijd of snack. Bestel het boek hier.

Zo maak je zelf een budget borrelplank vol vis

Bart van Olphen: ‘Visconserven zijn niet alleen heerlijk, veelzijdig en gezond, maar ook verrassend betaalbaar. Voor slechts een paar euro haal je een rijk gevuld blikje in huis met puur natuur, wild gevangen vis. Alles in het blik is eetbaar, waardoor er geen verspilling is. Kortom: lekker, duurzaam en ideaal voor de kleine portemonnee.

Natuurlijk zitten er producten tussen met een hoger prijskaartje, maar de meeste soorten zijn goed te betalen – tonijn, makreel en sardines, bijvoorbeeld. Maar ook ingeblikte ansjovis, kabeljauw of schelpdieren zijn betaalbaar. Let er wel op dat je een product met het MSC-keurmerk koopt, dat gegarandeerd afkomstig is uit een duurzame visserijgemeenschap. Zo’n product kan iets duurder zijn, maar je draagt daarmee wel direct bij aan het behoud van gezonde visbestanden en steunt lokale gemeenschappen in landen in ontwikkeling.

Hieronder vind je ideeën voor jouw budgetplank. Verschillende soorten vis, verse en ingelegde groenten, toast en brood en andere ingrediënten. Probeer en experimenteer!’

Blikvis

sardines, verschillende smaken
horsmakreel
kabeljauwfilet in olijfolie
kabeljauwlever
octopus
gerookte mosselen
albacore-tonijn
skipjack-tonijn
ansjovis

Groenten

komkommer
ingelegde romanesco
kerstomaten
babymais
little gem
veldsla
cornichons
zilveruitjes
granaatappelpitten
limoen

Overig

walnoten
geroosterde amandelen
naturel chips
toast en brood
*puttanescaboter
chilimayonaise
mosterdmayonaise

*Puttanescaboter

aantal | snack | | |
Kooktijd10 minutes
Totale tijd10 minutes

Ingrediënten

  • 150 g boter, op kamertemperatuur
  • 2 ansjovisfilets uit blik
  • 2 tl zwarte olijven
  • grof gesneden
  • 2 tl kappertjes, grof gesneden
  • 1 tl zongedroogde tomaat, fijngesneden
  • 1 takje peterselie, blaadjes fijngehakt
  • 1 tl paprikapoeder
  • ½ tl chilivlokken

Instructies

  • Meng met een staafmixer de boter met de ansjovis, olijven, kappertjes, tomaat, peterselie en het paprikapoeder. Breng op smaak met de chilivlokken en eventueel wat zout.

Voedingswaarde

auteur: delicious.
Recept: Bart van Olphen, Fotografie: David Loftus, Styling: Mirjam van der Rijst.
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!

Probeer ook: wittebonendip, broccoli + ansjovis uit kookboek Bold Beans