glutenvrij, lactosevrij, veganistisch
aantal 1.25 |
|
|
|
glutenvrij, lactosevrij, vegan, vegetarisch
|
|
|
glutenvrij, lactosevrij, vegan, vegetarisch
Als je gewone suiker gebruikt, moet de jam vrij lang inkoken om dik te worden. Dat geldt zeker voor fruit met weinig pectine.
Kookgerei
-
ook nodig: goed schoongemaakte en gesteriliseerde potten met deksel, evt. kookthermometer
Ingrediënten
- ± 1 kg fruit, schoongemaakt en in stukjes
- ± 1 kg suiker of 1150 g voor zuur fruit of bessen met weinig pectine
- sap van 1-2 citroenen, 2 citroenen voor fruit met minder pectine en voor heel zoet fruit
Instructies
-
Meng de suiker, het fruit en het citroensap in een grote kom. Dek af en laat ± 2 uur staan of tot de suiker grotendeels is opgelost. Zo komt je mengsel eerder aan de kook en blijft je fruit mooier heel.
-
Als je geen kookthermometer gebruikt, zet je een schoteltje in de vriezer om straks de stollingstest te kunnen doen.
-
Breng het bessenmengsel aan de kook in een ruime pan met dikke bodem en kook af en toe roerend ± 20 min. goed borrelend door of tot een kookthermometer 105°C aangeeft. Heb je geen thermometer, druppel dan wat jam op het koude schoteltje voor de stollingstest. Laat een paar minuten staan op het aanrecht. Als de druppels bol blijven staan en een beetje rimpelig worden als je er tegenaan duwt is je jam klaar. Is de jam nog te dun, kook dan nog even door.
-
Schenk of schep de jam meteen in de gesteriliseerde potten (zie tip hiernaast). Vul het liefst tot de rand, sluit de potten direct goed af en laat ze omgekeerd afkoelen. De jam stijft pas op tijdens het afkoelen.
Voedingswaarde
TIP eerst cleanen! Niets teleurstellender dan een pot homemade jam te openen en dikke laag schimmel te vinden. Maak daarom de potten eerst brandschoon. Was ze af en steriliseer ze door ze ± 10 min. te koken in ruim water. Klik hier voor meer tips over steriliseren.
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!