bao buns met tofu

bao buns met tofu
RECEPTEN, FOODSTYLING ALICE HART FOTOGRAFIE, STYLING EMMA LEE

Deze bao buns met tofu vul je met de verslavende mix van bosui, ingelegde komkommer, sesammayo en gestampte cashewnoten. Veel elementen, maar in nog geen uur heb je alles gemaakt, beloofd!

Deze bao buns, ook bekend als “baozi,” komen oorspronkelijk uit China. Ze zijn al eeuwenlang een populaire streetfood. Is het niet ingewikkeld om bao buns met tofu te maken? Welnee, je stoomt de kant-en-klare broodjes perfect door ze in een bamboemandje boven kokend water te plaatsen voor ongeveer 10 minuten, tot ze zacht en luchtig zijn. Easy does it!

Het belangrijkste van dit gerecht zijn de contrasten, niet alleen van smaak – zoet, zuur, zout, bitter, check? – maar ook textuur. Juist op zo’n zachte bao wil je lekker veel krokante elementen. Niet alleen wortel en komkommer, maar ook cashewnoten geven die verslavende crunch.

Bao buns met tofu

lactosevrij, vegetarisch
aantal 8 | hapje, snack, voorgerecht | | aziatisch, chinees, taiwanees | lactosevrij, vegetarisch
In de diepvries van de Aziatische supermarkt vind je diepgevroren bao buns die je vult met deze verslavende mix. Maak er de niet-aangelengde tahini-misosaus bij, dat duurt nog geen 5 minuten.
Kooktijd30 minutes
oven20 minutes
Totale tijd50 minutes

Kookgerei

  • ook nodig: stoommand met deksel

Ingrediënten

tahini-misosaus

  • 120 g tahini, doorgeroerd
  • 3 el witte miso
  • sap van 1 citroen
  • 2 tl fijngehakte gemberwortel

bao buns

  • 300 g extra stevige tofoe uitgelekt, in 8 plakken
  • 2 el sojasaus
  • 1 el honing
  • 1 el fijngehakte gemberwortel
  • 1/2 tl Chinees vijfkruidenpoeder
  • 1/2 tl chilivlokken
  • 2 el geroosterde-sesamolie
  • 1/2 grote komkommer, in plakjes
  • 2 el mirin
  • 2 tl ruwe rietsuiker
  • 2 el rijstazijn
  • 3 el kewpie-mayonaise of andere mayo
  • 2 el van de tahini-misosaus
  • 8 diepgevroren bao buns
  • 3 bosuien, in lucifers
  • handje koriandertakjes
  • 100 g geroosterde gezouten cashewnoten, grof gestampt
  • srirachasaus en ingemaakte wortels of andere pickles uitgelekt, voor erbij

Instructies

  • Meng alle ingrediënten voor de tahini-misosaus in een kom.
  • Verwarm de oven op 200°C. Hussel de tofoeplakken in een braadslee met de sojasaus, honing, gember, het vijfkruidenpoeder, de helft van de chilivlokken en de sesamolie. Rooster ze 20 min. tot ze bruin en gelakt zijn, en keer halverwege met een spatel.
  • Doe intussen de komkommer in een kom. Doe de rest van de chilivlokken in een kleine pan met de mirin, rietsuiker, rijstazijn en 2 el water. Breng aan de kook en laat het flink pruttelen tot de vloeistof tot 3 el is ingekookt. Schenk dit over de komkommerplakjes en zet 10 min. opzij voor je het eet of dek af en bewaar maximaal 5 dagen in de koelkast.
  • Meng in een andere kom de mayonaise met de tahini-misosaus. Zet een grote pan water op halfhoog vuur en breng het aan de kook. Zet er een stoommand met deksel op, liefst van bamboe en met 2 lagen. Schik de bevroren buns in de stoommandjes op minstens 2 cm van elkaar en stoom ze – niet te hard – 10-12 min. of volgens de aanwijzingen op de verpakking. Als ze gaar zijn, zijn ze opgezwollen en veren ze terug als je erop drukt.
  • Breek de warme buns open, verwijder het binnenste papiertje en vul ze met wat tahini-misomayo, de geroosterde tofoeplakken, ingemaakte komkommer, bosuitjes en lekker veel gestampte cashewnoten voor de textuur. Je kunt er srirachasaus en ingelegde wortels bij geven, plus de extra tahini-misomayo.

Voedingswaarde

calorieën: 443kcal
eiwit: 13g
vet: 19g
koolhydraten: 54g
auteur: delicious.
RECEPTEN, FOODSTYLING: ALICE HART | FOTOGRAFIE, STYLING: EMMA LEE.
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!

Liever bao buns met vlees? Taiwanese stoombroodjes met kippenlever, knoflookchips, bosui en radijs