artisjokkenrijst (enginar pilavi) uit Karsu’s Kitchen

artisjokkenrijst (enginar pilavi) uit Karsu’s Kitchen

In Karsu’s Kitchen deelt zangeres en kookliefhebber Karsu 75 recepten uit de Turkse keuken. Dit is haar enginar pilavi, ofwel: artisjokkenrijst!

Karsu is van alle markten thuis: begenadigd zangeres (die in 20 landen optrad, van Concertgebouw tot Carnegie Hall), presentatrice en culi in haar eigen kookprogramma’s op 24Kitchen. En nu is er haar eerste kookboek: Karsu’s Kitchen. Bomvol met de lekkerste gerechten uit de Turkse keuken.

Karsu’s Kitchen in delicious. magazine

Nieuwsgierig geworden? In het mei-nummer van delicious. magazine vind je een interview met Karsu en een aantal recepten uit het kookboek. Zo delen we de recepten voor simit, kapuska, gekruide rijst en bulgur met linzen.

Bestel het magazine hier!

Ook online mogen we ook al een recept uit het boek delen. Hieronder vind je Karsu’s recept voor artisjokkenrijst. Haar perfect hummus vind je hier.

Artisjokkenrijst (enginar pilavi) uit Karsu’s Kitchen

aantal 4 | bijgerecht, hoofdgerecht | | turks |
Karsu: 'In bijna elk sprookje ligt de liefde op de loer, dat wordt kinderen al met de paplepel ingegoten. Zo zijn mijn ouders, die bijna veertig jaar getrouwd zijn, voor mij een groot voorbeeld. Mam op haar 42e afgestudeerd onderwijskundige met twee kinderen en een baan. Pap naar Nederland gekomen als politiek vluchteling, afgestudeerd als maatschappelijk werker, nu succesvol restauranthouder.
Maar vooral samen zijn ze een groot voorbeeld. Ondanks dat ze altijd lopen te kibbelen, staan ze samen sterk als een zout- en peperstelletje. Als ik terugga naar mijn vroegste herinneringen zie ik mijn ouders in de keuken staan. Mijn vader had als verrassing voor mijn moeder twee gigantische blikken artisjokken meegenomen van de groothandel.
Mam glunderde van geluk. ‘Voor mijn schatje’ zei mijn vader dan liefkozend. Mijn vader wist precies hoe hij ‘zijn schatje’ gelukkig kon maken. Ik snapte het nooit, waarom geen bloemen, zoals in alle sprookjes? Mam gaf mij knipogend antwoord: ‘Artisjokken zijn officieel ook bloemen, kızım (mijn dochter). Zoek maar op!’ Gelijk had ze.'

Ingrediënten

  • 3 lente-uitjes
  • 5 à 6 lepels olijfolie
  • 1 winterwortel
  • 3 artisjokharten, te vinden bij Turkse winkel, mag ook uit diepvries
  • 100 g doperwtjes
  • 100 g gewassen Turkse Baldo pirinç-rijst of risottorijst
  • 250 ml water
  • 10 takjes dille
  • 1 tl zout
  • 1 tl zwarte peper
  • 1 tl pul biber
  • ½ citroen
  • 30 g granaatappelpitjes

Instructies

  • Snijd de lente-uitjes fijn. Doe de olijfolie in de pan en bak de lente-uitjes 2 minuten. Snijd de wortel in kleine blokjes. Bak mee. Snijd de artisjokharten in kleine blokjes. Bak deze ook mee. Doe de doperwten erbij. Roerbak alles nog 5 minuten.
  • Voeg de rijst toe en roer alles goed door elkaar.
  • Giet nu 250 ml water in de pan, zodat alles net onder water komt te staan.
  • Breng aan de kook, zet het vuur laag en laat de rijst 20 minuten pruttelen met het deksel op de pan. Snijd de dille fijn. Haal de pan rijst van het vuur en bestrooi met dille. Roer dit er samen met zout, peper en pul biber goed door en laat met het deksel op de pan 10 minuten rusten. Serveer met citroenpartjes en granaatappelpitjes als garnering.

Voedingswaarde

auteur: delicious.
Uit Karsu’s Kitchen
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!

Bekijk ook: dé gebakken rijst-lijst: recepten waar je altijd zin in hebt