dé gebakken rijst-lijst: recepten waar je altijd zin in hebt

Een restje rijst in de koelkast is een welkom geschenk, want dat betekent dat je nog maar een paar stappen bent verwijderd van een portie gebakken rijst. Met deze tips en recepten maakt je de lekkerste! 

Nog een Aziatische favoriet: snelle roerbak met hoisin

Essentiële tips voor de ultieme gebakken rijst

Hoe je de ultieme gebakken rijst maakt hangt af van een aantal essentiële onderdelen. De eerste: droge, rijstkorrels die al dente zijn gekookt, en niet als een homp aan elkaar kleven. Als dat het geval is, maak de rijstkorrels dan los met schone handen. Voelen ze nog vochtig? Spreid de rijst uit over een bakblik en laat een uurtje uitdrogen. Het is het beste om een lange korrel te gebruiken, zoals jasmijnrijst en de rijst een dag van te voren te koken. 

Dan de olie. Het is belangrijk om de rijst in gloeiendhete olie te bakken en de rijst voortdurend om te scheppen. De rijst mag eigenlijk geen moment stil liggen. Dit gaat het beste in een wok, maar elke goede koekenpan gets the job done. Je gebruikt ongeveer 10 ml olie (arachide-, kokos- of zonnebloemolie bijvoorbeeld) op 200 g rijst. 

Variaties en smaakmakers

Tot slot de smaak. Traditionele Chinese recepten zullen je verbieden om sojasaus toe toe voegen. Bij delicious. zijn we echter gek op de hartige, umamismaak en doen we toch een klein scheutje bij de rijst tijdens het bakken. Gebruik er niet teveel van, want anders eet je straks papperige rijst, in plaats van mooie losse korrels.

Nu je de basis onder de knie hebt zijn er eindeloos veel variaties en ingrediënten die je kunt toevoegen. Onthoud dat je groenten, vlees, maar ook smaakmakers zoals knoflook, gember en bosui apart bakt, uit de pan haalt, en op het laatst pas mengt met de gebakken rijst. 

Gebakken rijst is meer een concept dan een recept. Je kunt het heel eenvoudig ‘eigen’ maken. Mocht je toch op zoek zijn naar een recept, dan hebben we hieronder onze favorieten voor je opgesomd:

5x gebakken rijst recepten

gebakken rijst met garnalen en shiitake
Valli: ‘Zoetwatergarnalen zijn een specialiteit van het gebied van het Westelijke Meer: ik smulde ervan in Dragon Well Manor. Geïnspireerd hierop bedacht ik dit roerbakgerecht met gebakken rijst.’
gebakken-rijst-delicious
gebakken rijst met garnalen
Kort in de keuken en toch smullen: wie wil dat niet? Deze gebakken rijst met garnalen is geweldig! Lekker &makkelijk met een Aziatische touch. En dat binnen 30 minuten.
Probeer ook deze gestoomde garnalendumplings.
naar recept
garnalen met rijst - delicious
koreaans gebakken rijst met gegrilde kip
Gebakken rijst is altijd lekkerder van left-over rijst. Kook extra veel rijst op een andere dag van de week, bij een ander gerecht en gebruik de rest in deze Koreaanse wokschotel.
naar recept
gebakken-rijst-delicious
gebakken rijst met pompoen, kastanjes en snijbiet
Oké, je hebt een droge windstille namiddag, warme laarzen en een extra trui nodig, maar wat weerhoudt je dan nog van eens echt koken op een buitenvuur? Maak bijv. deze gebakken rijst en bescherm je handen met deze nubuck handschoenen!
naar recept
wokschotel met kippendij, sperziebonen, paprika en pinda’s
De sperzieboon is een van de meest gegeten groenten in Nederland. In dit recept verwerken we de groente in een supersnelle wokschotel met kippendij! Ideaal voor een makkelijke doordeweekse maaltijd vól smaak.
Probeer ook eens gebakken rijst met garnalen of doe inspiratie op met deze 54x Aziatische recepten in 30 minuten.
naar recept
Wokschotel met kippendij, sperziebonen, paprika en pinda’s

Bekijk ook: Garnalen met spinazie en mango

gebakken rijst
JEREMY SIMONS