De kunst van een fijn kerstdiner is de juiste combinaties maken. Deze aardappelsoep met eend en truffel is zacht van smaak en textuur, maar toch spannend door de toevoeging van knapperige eend en aardse truffel.
Meer eend? Probeer deze eendenborst met radicchiosalade en walnoot
Bestel ook het laatste nummer van delicious!
Aardappelsoep met eend en truffel
aantal 4 |
tussengerecht, voorgerecht |
feestdagen, feestelijk, kerst |
|
glutenvrij
Bak de eendenhuid tot crispy topping. In plaats van verse truffel werkt goede truffeltapenade ook. Maak stap 1 van het recept 1 dag eerder en bewaar in de koelkast. Maak stap 2 t/m 5 op de dag zelf.
Ingrediënten
- 30 g boter
- 2 grote preien, in dunne ringen
- 1 teen knoflook, geperst
- 400 g kruimige aardappels, geschild, in blokjes
- 1 l gevogeltefond
- ± 240 g tamme eendenborst, 1 borst, met vel
- 200 ml slagroom
- 1 kleine zwarte truffel (of neem truffeltapenade de beste kwaliteit die je kunt vinden)
Instructies
- Verwarm de boter in de soeppan en smoor de prei op laag vuur ± 10 min. zachtjes met de deksel op de pan onder af en toe omscheppen zacht en doorschijnend, maar niet bruin. Voeg de knoflook toe en smoor ± 2 min. mee. Voeg de aardappels en de gevogeltefond toe en kook ± 10 min. of tot de aardappels gaar zijn.
- Dep het vel van de eend droog met keukenpapier. Leg op de velkant in een droge koude koekenpan. Verhit de pan op hoog vuur en bak de eend dan op laag vuur ± 10 min. Neem uit de pan, trek voorzichtig het vel los en leg het vlees terug in de pan met de kant waar het vel verwijderd is naar beneden. Snijd het vel in reepjes en leg in de pan. Zet het vuur hoog en bak het vlees nog 1 min. Draai om en bak nog 2 min. aan de andere kant voor rosé vlees of langer naar smaak. Schep de reepjes vel regelmatig om. Neem het vlees uit de pan en laat nog 10 min. rusten in aluminiumfolie. Bak de reepjes vel eventueel langer zodat ze knapperig worden. Neem uit de pan en laat op keukenpapier uitlekken. Bewaar het bakvet.
- Voeg 150 ml slagroom en 1 el van het bakvet toe en pureer de soep. Breng op smaak met zout en versgemalen peper en houd warm. Snijd de eend in dunne plakjes.
- Klop vlak voor serveren de rest van de slagroom lobbig met een snuf zout en schep er wat geschaafde truffel of de truffeltapenade door.
- Verdeel de eend over het midden van 4 soepborden. Schenk de soep erom- heen en schep er een quenelle truffelslagroom op. Bestrooi met wat van de knapperige reepjes vel en schaaf er bij het serveren nog wat verse truffel over.
Voedingswaarde
calorieën: 354kcal
eiwit: 21g
vet: 19g
koolhydraten: 24g
RECEPT: MERIJN TOL, DOSIA BREWER, HESTER DE GOEDE, LISELORE BUS | FOTOGRAFIE: JEROEN VAN DER SPEK | STYLING: CYN FERDINANDUS | BEREIDING: YVONNE JIMMINK
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!