Biryani is een populair een Indiaas rijstgerecht. Oorspronkelijk was het een Perzisch gerecht. Het Perzische woord birian, waar briyani van afgeleid is, betekent ‘gebakken voor het koken’. Vroeger bakte men de ongewassen rijst in ghee (geklaarde boter) om een heerlijke nootachtige smaak te krijgen en daarna kookten ze de rijst met kruiden halfgaar. In de Handi, een aardwerken pot, werden in lagen rijst en vlees, oorspronkelijk geit, gelegd. De pot werd afgesloten en tussen de kolen gezet om verder te garen.
hoofdgerecht (4 personen)
50 g cashewnoten
100 ml zonnebloemolie
400 g kipfilet, in stukjes
300 g pandan- of basmatirijst (Lassie)
4 lente-uitjes (1 zakje), groen en wit gescheiden, in ringen
3-4 el (madras) kerriepoeder
250 ml kokosmelk (blikje)
1 kleine courgette, in dikke halve plakjes
300 g peultjes, in drieën
Bak de cashewnoten in 50 ml verwarmde olie in ± 3 min. in een braadpan goudbruin.
Neem uit de pan, hak ze grof en houd apart.
Voeg de rest van de olie toe en bak hierin de kipstukjes goudbruin. Neem de kip uit de pan en roerbak de rijst in de olie al omscheppend glazig. Voeg het wit van de lente-ui en het kerriepoeder toe en bak 2 min. zachtjes mee. Voeg de kokosmelk, 400 ml water en 1 tl zout toe, breng aan de kook en roer de rijst goed om.
Voeg de kipstukjes, courgette en peultjes toe, meng met de rijst en laat zachtjes
onafgedekt koken tot er putjes op het oppervlak van de rijst zitten. Leg het deksel
erop en kook op laagste vuur, zet evt. een vlamverdeler eronder, in ± 12 min. gaar.
Schep alles om en bestrooi met het groen van de lente-ui en de cashewnoten.
Bereiden ± 30 min.