amandelbessentaartjes

Winters gebak uit Scandinavië. Althans, zo lijkt het met deze frosting van gin en citroen. Voor de bodem gebruiken we easy koelvers bladerdeeg, maar we vullen ‘m wel met homemade bosvruchtenjam.

amandelbessentaartjes

nagerecht | 6 personen

1 pak koelvers zand- of bladerdeeg (± 300 g)
125 g zachte boter
125 g fijne kristalsuiker
1 el gin
4 eieren
rasp van 1 (bio)citroen, sap van ½ citroen
175 g gemalen amandelen
160 g bosvruchtenjam
160 g diepvriesbosvruchten, ontdooid en uitgelekt
20 g amandelschaafsel
ook nodig: 6 bakvormpjes met ribbels (10 cm ∅), ingevet, citroen- of vlierbloesemijs voor erbij

glazuur
50 g poedersuiker + extra om te bestuiven
1 tl gin
sap van ½ citroen

Verwarm de oven voor op 175°C. Steek rondjes van 12 cm ∅ uit het deeg. Bekleed de vormpjes met het deeg en snijd de randen bij. Zet 15 min. in de koelkast.

Maak intussen de vulling: klop de boter met de suiker tot een licht en romig mengsel. Roer de gin erdoor en klop een voor een de eieren erdoor (klop steeds goed na elk ei). Meng de citroenrasp en het citroensap en 150 g van de gemalen amandelen erdoor.

Verdeel de resterende gemalen amandelen over de bodem van de vorm. meng de jam met de bosvruchten en verdeel over de vormpjes. Schep het beslag erop en strooi het amandelschaafsel erover. Bak in 35-40 min. goudgeel. Laat afkoelen.

Meng de poedersuiker met de gin en zoveel citroensap als nodig is om een zacht glazuur te krijgen. Schenk over de taartjes en serveer met citroen- of vlierbloesemijs.

Bereiden ± 35 min. / oven ± 40 min.

amandeltaartjes-delicious