tulband met gemarineerde mandarijnen en gembersiroop

Bakken dat het een lieve lust is. Dat doen we in het nieuwste nummer van delicious. dat volgende week bij abonnees op de mat valt en in de winkel ligt. Wij konden niet zo lang wachten en delen daarom nu al een wow-tulband met je. De tulband is heel easy te bakken en terwijl deze iets afkoelt maak jij de mandarijntjes  in homemade gembersiroop.

tulband met gemarineerde mandarijntjes in gembersiroop

nagerecht | 8 personen

300 g zelfrijzend bakmeel, gezeefd
300 g zachte boter
300 g suiker
6 eieren
2 rijpe bananen, in stukjes
1 tl geraspte nootmuskaat
ook nodig: grote tulbandvorm van 2¼ liter inhoud, goed ingevet en dun met bloem bestoven

gemarineerde mandarijntjes
500 ml niet al te zoete dessertwijn, bijv. vin santo
125 g suiker
sap van 1 sinaasappel
1 vanillestokje, in de lengte opengesneden en zaadjes eruit geschraapt
1 kaneelstokje
1 tl gemalen gember
7 mandarijntjes

Verwarm de oven voor op 170°C. Doe voor de tulband alle ingrediënten in een kom, voeg een snuf zout toe en roer (niet te lang) tot een mooi deeg.

Doe het deeg in de vorm en bak de tulband in 55-60 min. 1 richel onder het midden in de oven gaar.

Laat de cake 10 min. afkoelen en stort hem dan voorzichtig op een rooster. Laat de cake een half uur rusten voordat je hem aansnijdt.

Verwarm voor de gemarineerde mandarijnpartjes in een grote steelpan de wijn met de suiker, het sinaasappelsap, de vanillezaadjes en het vanillestokje, kaneel en gember.

Schil 2 mandarijntjes en voeg de schillen hiervan toe aan de siroop. Pel de overige mandarijntjes en verdeel alle mandarijntjes in partjes. Voeg alle partjes toe aan de wijn en laat ze 20 min. tegen de kook aan pocheren.

Haal het vanillestokje uit de wijn. Zeef de mandarijnpartjes en vang de siroop op. Kook het pocheervocht nog 10 min. op hoger vuur in zodat het dikker wordt. Laat de siroop afkoelen en meng weer met de partjes mandarijn.

Serveer de mandarijntjes met siroop bij de plakken tulband.

Bereiden ± 30 min. / pocheren ± 30 min. / oven ± 1 uur.

RECEPT KIRSTEN ECKHART STYLING JET KRINGS FOTOGRAFIE ERIC VAN LOKVEN BEREIDING JACQUELINE PIETROWSKI

 

tulband-delicious