Kerstkoekjes zijn eigenlijk altijd een goed idee. Hang ze in de boom, leg ze op tafel of berg ze veilig op om het grote gat ná kerst mee op te vullen. Het fijne aan deze kerstkoekjes? Ze zijn makkelijk te maken, zó klaar en ze staan super feestelijk op de kersttafel.
Ga je voor typisch Duitse lebkuchen, een Amerikaans peperkoekhuis of Hollandse spritsen voor in de kerstboom? Trommel alle bakfans in je familie op, tijd om er een bont kerstkoekjes-spektakel van te maken!
Naast traditionele kerstkoekjes hebben we ook wat koekjesrecepten toegevoegd die gewoon héél erg lekker zijn. Die kun je natuurlijk in kerstvormen bakken als sterren, bomen, engelen of ballen.
Wist je dat de traditie van kerstkoekjes een mengelmoes is van oude rituelen, zoals het Germaanse midwinterfeest Joelfeest, waarbij er koekjes werden gebakken als offers voor goden en geesten. Deze baksels werden vaak gemaakt in symbolische vormen zoals zonnen en dieren, om te wensen voor geluk en overvloed in het komende jaar.
Met de komst van specerijen zoals kaneel, nootmuskaat en gember, geïmporteerd via kruistochten en handel in de middeleeuwen, begonnen Europese bakkers koekjes en gebak te maken met rijke smaken. Deze lekkernijen werden vaak gebruikt tijdens religieuze festiviteiten, waaronder kerst.
Vooral in Amerika zijn kerstkoekjes onwijs populair. Daar is het een traditie die verbonden is aan dankbaarheid.
Pure voorpret en te leuk om zelf te maken. Bak als versiering van je huis of als culi-cadeautje peperkoekhuisjes. Dit is de beschrijving voor 1 groot + 1 klein koekhuis. Begin ± 6 uur van tevoren aan de peperkoekhuisjes.
Voor deze variant op de klassieke peperkoek, vervang je een deel van de bloem door amandelmeel. Zo krijgen ze een rijkere smaak. Bak de koekjes dan wel op iets lagere temperatuur! Liever beginnen bij de basis?
Supercombi: het krokante van een koekje en het smeuïge van een brownie! De zeezout-vlokken maken het helemaal af. Maak het deeg 1 dag van tevoren en zet een hele nacht in de koelkast.
Bij het bakken van deze gevulde anijskoekjes komen de meest fijne geuren van speculaaskruiden je huis in. Je zou bijna denken dat het 5 december is…We hebben ook een heerlijk recept voor Italiaanse anijskoekjes met olijfolie en witte wijn.
Deze amaretti morbidi – de bekende bitterkoekjes uit Italië – bak je snel en gemakkelijk: ideaal om een restje noten in te verwerken. In plaats van pistachenoten kun je ze ook maken met amandelen of hazelnoten.
Pistachenoten worden in de Italiaanse keuken veel gebruikt. Maak ook onze semifreddo met pistache.
Nog twee weken, dan beginnen de kerstvakanties! Misschien staat er thuis wel al een mooie boom in de woonkamer, of staat hij in de tuin te wachten op een aangenaam warm plekje binnen. Maar helemaal in kerstsfeer komen wij bij het bakken van deze kerstkoekjes met onze kinderen. Je huis gaat er zo heerlijk van ruiken. Uit de oven rijgen we een mooi lint door de koekjes en mogen ze in de boom.
Dit eenvoudige boterkoekje houdt heel goed zijn vorm. Perfect voor het bakken van een koekje waar je leuke vormpjes uit wilt steken.Ook lekker: chocolate chip cookies.
In Duitsland zijn ze gek op zoet en al helemaal op koekjes. Deze lebkuchen met specerijen en gekonfijt fruit zijn superlekker. Maak ze een paar dagen van tevoren, ze worden alleen maar lekkerder!
Duik tijdens de kerstvakantie met de kinderen de keuken in ga kerstkoekjes bakken! Gebruik de vormpjes om grote en kleine sterretjes uit te steken. In de video onderaan deze pagina zie je precies wat je moet doen!
Dosia test de lekkerste koekjes van over de hele wereld. Niemand anders dan deze koekjesexpert kan beter heerlijke recepten bedenken. Makkelijk te maken, 100% delicious. en perfect voor (winters) weekend.
Spritskoeken zijn altijd gevaarlijk in de koektrommel. Het is zo verleidelijk om nog zo’n bros en kruimelig koekje in je mond te steken. Deze spritshartjes zijn een combinatie van de klassieke sprits met een beetje citroenrasp en een sprits met maanzaad en sinaasappel. De mooie ribbels maak je met een spuitzak met een flink grote mond. De massa moet tussen een stevig beslag en een slap deeg inzitten. Het moet goed door de spuit heen kunnen, maar voor die mooie spritskartels moet het deeg ook stevig genoeg zijn. Voeg eventueel telkens ½ theelepeltje melk toe als het deeg te stijf is om te spuiten.
Met dit glazuur kan je o.a. (peper)koekjes decoreren. Er zit wat stroop in, zodat het stevig en mooi glanzend blijft. Het glazuur heeft zo wel wat langer nodig om goed hard te worden. Wacht dus een paar uur voor je de koekjes stapelt.