chocolade cupcake met chocotopping

Achter veel prachtige en lekkere producten die we dagelijks eten en drinken gaan mooie verhalen schuil. Verhalen van boeren die een Fair Share zouden moeten krijgen voor hun inspanningen. delicious. is de samenwerking aangegaan met Stichting Max Havelaar om deze verhalen een podium te geven. In het kader van deze actie geven elke maand recepten met (h)eerlijke Fairtrade chocolade, zoals deze te lekkere chocolade cupcake met fairtrade chocopping!

chocolade cupcake met chocotopping

gebak |12 cakes

135 g bloem
2 tl bakpoeder
25 g cacaopoeder
175 g donkerbruine basterdsuiker
1 zakje vanillesuiker
50 g zachte ongezouten boter
125 ml zure room
2 eieren

chocotopping
300 g poedersuiker, gezeefd
100 g zachte ongezouten boter
40 g cacaopoeder, gezeefd
40 ml melk
voor de garnering: geschaafde Fairtrade pure of melk-chocolade*

Verwarm de oven voor op 170°C.

Zeef bloem, bakpoeder en cacaopoeder boven een kom en voeg een snuf zout, de basterdsuiker, vanillesuiker en zachte boter toe. Mix het geheel op lage snelheid totdat het de structuur van grof zand heeft, dit duurt wel 5-10 min.

Klop de zure room eerst met 1 ei los, voeg dan het 2e ei toe en meng goed. Schenk de helft van het zure-roommengsel al mixend geleidelijk toe aan het botermengsel en mix zolang totdat het geheel is opgenomen. Voeg dan de tweede helft al mixend toe en klop totdat het egaal is.

Vul de vormpjes voor 2/3 met het beslag en bak in 20-25 min. stevig en gaar. De cake veert terug als je er op drukt. Laat ze 5 min. in de vorm afkoelen, neem eruit en laat verder afkoelen.

Klop voor de topping de poedersuiker, boter en cacaopoeder op lage snelheid tot een egaal mengsel. Voeg de melk toe en mix zodat het goed wordt opgenomen. Zet de mixer nu zolang op hoge snelheid tot het mengsel luchtig en crème-achtig is.

Bestrijk de cakejes met een dikke laag chocotopping. Garneer evt. met chocoladekrullen.
* Met een dunschiller trek je mooie dunne krullen van de vlakke onderkant van een dikke reep chocolade op kamertemperatuur.

Bereiden ± 35 min./ oven ± 25 min.

BEREIDING TRUDELIES SCHOUTEN EN KYRA VAN HOOF STYLING LAURA JONGENEEL FOTOGRAFIE SASKIA VAN OSNABRUGGE

 

chocolade cupcake en chocotopping | delicious