oma’s appeltaart

Oma's appeltaart

Achter veel prachtige en lekkere producten die we dagelijks eten en drinken gaan mooie verhalen schuil. Verhalen van boeren die een Fair Share zouden moeten krijgen voor hun inspanningen. delicious. is de samenwerking aangegaan met Stichting Max Havelaar om deze verhalen een podium te geven. In het kader van deze actie geven we komende maanden wekelijks recepten voor bij (h)eerlijke fairtrade thee, zoals deze klassieke appeltaart!

oma’s appeltaart

gebak | 12 personen

200 g gepelde fairtrade amandelen of amandelmeel*
200 g bloem (liefst Zeeuwse bloem**)
100 g koude boter, in blokjes
200 g basterdsuiker
1 ei
1 el koud water

vulling
50 g boter
75 g wit broodkruim of gemalen beschuit
50 g suiker
100 g rozijnen
sap van 1 citroen
50 g stemgember, fijngehakt
1 tl gemalen kaneel
50 g geschaafde amandelen
1 kg stevige, zure appels (goudrenetten, jonagold, elstar, granny smith), geschild, klokhuis verwijderd en in parten gesneden

extra nodig: springvorm van 26 cm

Maal voor het deeg de amandelen zeer fijn in de keukenmachine of gebruik amandelmeel. Voeg bloem, koude boterblokjes en suiker toe en maal tot het fijnkruimelig is. Neem uit de machine en doe over in een kom. Voeg het ei en 1 el ijskoud water toe en kneed het deeg snel tot een platte bal. Het deeg blijft wat plakkerig. Wikkel het deeg in plastic keukenfolie en laat het 2 uur in de koeling opstijven.

Verwarm de oven voor op 160°C met hetelucht***. Laat voor de vulling de boter smelten in een koekenpan en bak hierin het broodkruim lichtbruin. Roer het mengsel met de suiker, rozijnen, citroensap, gember, kaneel en geschaafde amandelen door de partjes appel. Vet de springvorm in en druk het deeg met de vingertoppen uit over de bodem en tegen de opstaande rand (het is niet stevig genoeg om uit te rollen). Zorg voor ruim deeg tegen de randen. Dit geeft een lekkere dikke korst. Verdeel de vulling over het deeg en druk deze licht aan. Bak de taart in 50-60 min. goudbruin en gaar in het midden van de oven.

* Amandelmeel is steeds beter verkrijgbaar, bij sommige natuurwinkels tegenwoordig zelfs al per kiloverpakking.

** Zeeuwse bloem is bloem gemalen van tarwe uit Zeeland. Deze bloem van zachte tarwe bevat minder gluteneiwitten dan bloem van (harde) tarwe uit Zuid-Europa of Amerika. Gluten zorgen voor elasticiteit in deeg. Die heb je nodig bij brood dat lucht moet kunnen vasthouden als het rijst. Bij koekjes of gebak wil je juist een losse, zanderige structuur (zanddeeg ontleent z’n naam eraan!) die je beter krijgt met Zeeuwse bloem. Je kunt ook patentbloem gebruiken.

*** Heb je geen heteluchtfunctie op je oven, bak de taart dan op 175°C en 10 min. langer.

Bereiden ± 35 min. / rusten 2 uur / 
oven ± 60 min.

RECEPTEN EN BEREIDING EKE MARIËN STYLING JAN WILLEM VAN RIEL FOTOGRAFIE ERIC VAN LOKVEN PRODUCTIE TRUDELIES SCHOUTEN