aardappelsoep met zuring en kip

‘De aardappelsoep!’ riep vormgever Annelies toen we aan de redactie vroegen wat het lievelingsgerecht uit ons Hollandse nummer is. ‘Zo’n zalvige aardappelsoep is precies wat ik lekker vind. Het marmer van die zuring ziet er heul lekker uit. Krijg er nu weer zin in!’

Tip van Eke: Deze soep is het lekkerst van afkokers. Dat zijn heel kruimig aardappels, waar letterlijk stukken van af koken. Neem bijvoorbeeld late eigenheimers of koopmans blauwe.

AARDAPPELSOEP

gemarmerde zuring-aardappelsoep

lunch- of voorgerecht | 4 personen

2 kippenbouten
1 l groentebouillon
1 blaadje laurier
500 g bloemige aardappels (doré, koopmans blauw, alpha, eigenheimer of bildtstar)
125 ml slagroom
500 g zuring
15 kervel + extra om te garneren

Breng de kippenbouten met de groentebouillon, laurier en 500 ml water tegen de kook aan. Laat op laag vuur 30 min. zachtjes koken. Haal de bouten uit de bouillon en laat iets afkoelen. Pluk het vlees van de poten.

Meet 300 ml van de bouillon af en doe over in een steelpan. Houd de rest van de bouillon apart. Schil de aardappel en snijd ze in blokjes. Breng ze met de bouillon in de steelpan aan de kook en laat 10 min. zachtjes koken tot de aardappels gaar zijn. Verwijder het laurierblad, voeg de room toe en pureer de soep met de staafmixer. Was de zuring en breng de rest van de bouillon in een andere steelpan aan de kook. Voeg de zuring toe en laat slinken. Kook 1 min. mee, voeg de kervel toe en pureer met de staafmixer. Verwarm het kippenvlees in de aardappelsoep en verdeel over grote borden of diepe kommen. Schep er een flinke lepel zuringsoep in een swirl doorheen en garneer met de kervel.

Bereiden ± 55 min.

RECEPT EKE MARIËN FOTOGRAFIE ERIC VAN LOKVEN STYLING CYN FERDINANDUS

aardappels