Lekker bakken, uitgebreid koken en het binnen extra gezellig maken. Het najaar is echt weer begonnen. Maar daarmee is ook het griepseizoen weer terug van weg geweest. Wat kun je eten als je griep hebt of verkouden bent?
En dan snak je echt niet alleen naar een kopje thee, slappe bouillon of fruit. Want wie zich iets beter voelt heeft waarschijnlijk behoefte aan gezond, comfort food. Maar dat betekent niet dat dat niet ook lekker kan zijn! Dit zijn onze beste recepten om je heel snel weer beter te voelen.
Deze ingrediënten helpen je snel(er) van de griep af
Je hebt waarschijnlijk van je moeder geleerd dat soep, en dan vooral kippensoep haast magisch werkt tegen griep. En dat was geen leugen. Hete soep is namelijk lekker voor je verstopte neus en als je last hebt van een nare hoest.
Kippensoep heeft zelfs een ontstekingsremmende werking en helpt tegen slijmvorming. Zeker als je ‘m extra gezond maakt met extra groente.
Pittig eten als je ziek bent
Ook (licht)pittige ingrediënten zoals gember en peper helpen om je sneller beter te voelen. Zo helpt gember bij de spijsvertering, kalmeert het je maag en helpt het bij een zere keel. Ook ga je van pittig eten natuurlijk meer zweten en dat helpt dan weer om de griep er sneller ‘uit te zweten’.
Ooit gehoord van knoflook als wondermiddeltje bij griep? Knoflook heeft imuunversterkende eigenschappen en helpt bij luchtweginfecties. Je kan er natuurlijk voor kiezen om knoflook rauw te eten, maar je kunt het natuurlijk ook prima gebruiken in een lekker gerecht.
Wat eten bij griep of ziek zijn? De 10 recepten om je snel beter te voelen
venkel-kippensoep met rijst
Kun je wel een lekkere opwarmer gebruiken? Deze soep met langzaam gegaarde kip, zachte venkel en voedzame rijst zal je beste vriend zijn. Niet alleen het huis zal heerlijk geuren terwijl de pan staat te pruttelen: de soep geeft je precies wat je nodig hebt in de koudere maanden. Maak hem gerust in grote hoeveelheden, want een dag later is hij nóg lekkerder. Zin in meer kommetjes kippensoep met een twist? We hebben er 5 voor je op een rijtje gezet!
In maart lopen de meeste bewaargroenten op hun eind en laten de nieuwe lentegroenten nog op zich wachten. Dus het is ook een optie om nu te kiezen voor groenten uit diepvries, blik of pot. Zoals deze linzensoep!
Zin in frisse kip? Dan zit je met deze kipdijfilet met citroengras gebakken. Door de toevoeging van gember geef je de kip extra pit. Een heerlijk Aziatisch gerecht om te combineren met paksoi en rijst.Voeg één van deze spannende Aziatische watercocktails toe om het af te maken.
spinazie-kikkererwtensoep met spinazie knoflookbrood
We hoeven hier weinig aan toe te voegen. De spinazie en kikkererwten zijn super gezond en geven veel smaak. Het spinazie-knoflookbrood maakt het plaatje compleet. Kortom: een ijzersterk soepje.Ook lekker: knolselderijsoep met chorizo en gekarameliseerde appel.
Truckersballen zijn bekend in chauffeurscafés en wegrestaurants. Deze gehaktballen zijn nog lekkerder als je ze een dag van tevoren maakt.Sta je open voor wat variatie? Check dan ook 14x geweldige gehaktballen!
zilvervliesrijst met knoflook, gember en sesamzaad
Dit vegetarische en veganistische gerecht met zilvervliesrijst brengt je in Oosterse sferen. De gember geeft de rijst een pittige twist en de sojasaus brengt een typisch Japanse umami smaak naar boven. Door de rijst nét iets langer te koken dan normaal, krijgt het de structuur van hartige rijstebrij (congee).
Er bestaat bijna niks lekkerder dan zelfgemaakte kippensoep. Kies voor deze pittige kippensoep met zoete aardappel en quinoa en je likt je kom erbij af. Geef er knapperige, goudbruine tortilla’s bij en plakjes avocado. Een bijzondere combinatie!
tulband met gemarineerde mandarijntjes in gembersiroop
Bakken dat het een lieve lust is. Dat doen we bij delicious. graag. En dat delen we met liefde met je. Dus ook deze wow-tulband! De tulband is heel easy te bakken en terwijl deze iets afkoelt maak jij de mandarijntjes in homemade gembersiroop.
Deze muffins zijn niet alleen om je vingers bij af te likken, ze zitten ook nog bomvol voedingsstoffen. Je maakt ze namelijk met wortels en haverzemelen! Haverzemelen zijn het buitenste laagje van de haverkorrel, die na het malen overblijven. Ze smaken heerlijk in deze muffins vol specerijen en wortels. Last but not least: het gemberglazuur geeft een fijne, eigenwijze kick!Probeer ook eens deze spicy wortelmuffins met hazelnoten en dadels.