De vis bepaalt de soep. Dus ga eerst op zoek naar de vangst van de dag – hij moet echt knettervers zijn – en begin dan aan de bouillon voor de vissoep. Daarin gaar je de vis of schaal- en schelpdieren. Hmm!
Wat je ook doet, zorg dat je het vocht dat de vis of mosseltjes, vongole en ander heerlijks uit de zee, loslaat bij verhitting, opvangt. Dat is godenvocht!
Vissoep heeft wereldwijd een speciaal plekje in de harten van fijnproevers. Van de mediterrane charme van de Franse bouillabaisse tot de troostende rijkdom van Amerikaanse chowder, en de verfijnde eenvoud van de Provençaalse bourride. Vissoepen zijn een eerbetoon aan de overvloed van de zee en de culinaire diversiteit van de aangrenzende landen.
Vissoep met een Franse tint, bouillabaisse & bisque
In de zonovergoten regio van Zuid-Frankrijk, specifiek in Marseille, kun je gemakkelijk een bordje bouillabaisse bestellen. Deze vissoep alias visstoof, combineert diverse zeevruchten, zoals zalm, zeeduivel, en mosselen, met aromatische kruiden, een snuf saffraan en tomaten.
Het resulaat is een diepgeurige bouillon met een zonnig saffraanrandje. Geserveerd met rouille en knapperig brood is dit een vissoep waar je op kunt teren.
groene vissoep met in zoute knoflookboter gebakken wijting
Een geurige vissoep met zoute knoflookboter en gebakken wijting. Heerlijk met vers afgebakken brood.
Op naar de kust – of naar de viskraam op de markt – voor strandkrab! Mister Kitchen koestert die duurzame schaaldieren en maakt er fantastische bisque mee! Volg hun recept en maak ook zo’n dieporanje, geurige soep.
Deze rijke vissoep hoort onlosmakelijk bij Marseille en de Provence. Klassiek is de combinatie met witte Cassis, wijn uit het prachtige gelijknamige dorpje aan de kust onder Marseille. Zowel de wijn als de soep zijn vrij kruidig en ook wat romig van structuur. Absoluut de moeite waard om eens te proeven, maar helaas moeilijk te vinden buiten de Provence. Wijn bij bouillabaisse moet body hebben, kruidig zijn en mag niet gedomineerd worden door houtrijping. De beste partners vind je meestal in dezelfde streek, of uit de Languedoc. Een goed alternatief voor wit is de kruidige Bandol rosé.
Naast bouillabaisse kent de Franse keuken nog meer heerlijke vissoepen. Zoals deze bourride: delicate vissoep gebonden met citroen-aïoli voor fluwelige romigheid.
Deze vissoep van Janneke is royaal gevuld met gestoofde venkel, paprika, verschillende vissoorten en gamba’s. Serveer gulle kommen en geef er knapperig laurierbrood met zoute boter bij.
Voor ons no-waste-nummer schreef Dosia kop-tot-graat-recepten: gerechten waarbij je de hele vis gebruikt zodat je niets hoeft weg te gooien. Dosia: ‘Filets, graten, kop, afsnijdsel en huid: de héle vis gaat in deze geurige vissoep. De filets worden mooie balletjes, de graten, kop en afsnijdsel gaan in een stevige bouillon en de huid wordt een knapperig crackertje. Wat geeft dat veel voldoening!’
In de Verenigde Staten heeft chowder verschillende regionale varianten, maar de meest populaire is de New England clam chowder.
Deze romige soep combineert zeevruchten zoals mosselen en kokkels met aardappelen, uien en spek in een rijke basis van slagroom. Hoewel je de soep ook kunt binden met alleen aardappels, verkruimeld beschuit of een roux.
chowder met savooiekool en gerookte makreel
Er gaat niets boven een kom dampende soep! Deze chowder met savooiekool is lekker stevig en de makreel geeft ‘m een fijne rokerige smaak. Geen fan van gerookte makreel? Neem dan gerookte zalm, een restje gekookte mosselen of blokjes kabeljauw- of zalmfilet. Liever geen vissoep? Probeer dan eens deze tomatensoep met paprika en knoflookciabatta. Geheid dat deze op je vaste repertoire eindigt!
Chowder is een Noord-Amerikaanse soep gevuld met vis, schaal- en schelpdieren. Mister Kitchen maakt een Hollandse chowder met garnalen en gerookt spek.
Deze rijke maaltijdsoep is perfect als gul hoofdgerecht tijdens een kerstdiner. De sterretjes die je uit brood brengen jou en de visite meteen in kerststemming.
Speciaal voor familietijd maakte Janneke gerechten vol specerijen. Deze mosselchowder krijgt een boost door de tijm en laurier. Deze chowder wijkt af van de bekende romige, lichte chowder, doordat de basis uit tomatenbouillon bestaat, wat de chowder mooi oranje-rood kleurt.
Chowder is een dikke Noord-Amerikaanse vissoep met room of melk, schaal- en schelpdieren, soms met aardappel of crackers om de soep nog dikker te maken. Vaak met ui, spek of bacon en wortel of selderij. De chowder wordt, volgens goed katholiek gebruik, op vrijdag gegeten. Vrijdag visdag! Probeer deze mosselchowder van Valli Little eens: heerlijk!
Over de hele wereld hebben diverse culturen hun stempel gedrukt op de eenvoud van een pan vissoep. In Thailand gaan er geurige limoenblaadjes en koriander doorheen, in het Midden-Oosten mag er extra knoflook en saffraan in de bouillon en in het noorden zijn we gek op vissoepen met een vleugje anijs en venkelzaad. Voor elk wat wils!
Thaise vissoep met koriander
Thaise vissoep is van velen een favoriet. Daarom is het altijd fijn om een goed recept bij de hand te hebben. Zoals deze vissoep met koriander, rode currypasta en rijstnoedels.Deze Thaise doperwten-kokossoep is ook erg lekker!
Een dampende kom maaltijdsoep met garnalen, parelcouscous en prei. Het is even schillen, hakken en snijden, maar daarna doen specerijen, kruiden en de tijd het werk. Dan alleen nog bestrooien met een lekkere topping!
zuppa di ceci e vongole – kikkererwtensoep met venusschelpen
Tutti a tavola! Silvia Colloca deelt haar kikkererwtensoep naar Italiaans recept. Zowel aardse als zilte smaken proef je in deze wintersoep. Verras iedereen met deze variatie op de Hollandse klassieker die je in een half uur op tafel zet. creatief met kikkererwten: vegan kikkererwtenburgers