Vongole chowder met sterretjes


aantal 4 | hoofdgerecht | kerst, najaar, voorjaar, winter, zomer | |
Deze rijke maaltijdsoep is perfect als gul hoofdgerecht tijdens een kerstdiner. De sterretjes die je uit brood brengen jou en de visite meteen in kerststemming
voorbereiding20 minutes
kooktijd30 minutes
Afkoelen45 minutes
totale tijd1 hour 35 minutes

ingrediënten

  • 250 g aardappels geschild, in blokjes
  • 380 ml visfond
  • 300 ml slagroom
  • 1 tl venkelzaad
  • 4 boterhammen witte, korst verwijderd
  • 50 g boter
  • 2 bacon dikke plakken en in reepjes
  • 1 sjalotje fijngesneden
  • 500 g vongole schoongespoeld
  • 500 g witvisfilet stevig, in blokjes
  • 1/2 bosje peterselie platte, grof gesneden + extra voor de garnering
  • ook nodig: sterretjes koekjessteker*

instructies

Voorbereiden

  • Kan 1 dag van tevoren. Kook de aardappel in de visfond in 15 min. gaar. Pureer met een staafmixer tot een gladde saus. Voeg slagroom, venkelzaad en zout naar smaak toe en kook even door. Laat afkoelen en bewaar tot gebruik in de koelkast.

Bereiden

  • Begin een halfuur van tevoren. Steek met de steker sterretjes uit het brood*. Smelt een klontje boter in een pan en voeg een snuf zeezout toe. Bak de broodsterretjes al omschuddend in een paar min. op middelhoog vuur bruin en knapperig. Voeg de vongole toe en bak met de deksel op de pan op hoog vuur tot alle schelpen open zijn. Schelpen die dicht blijven, haal je eruit. Schep op het laatst de peterselie erdoor.
  • Verwarm intussen de aardappelsoep goed, voeg de vis toe en laat deze in een paar min. gaar worden. Verdeel de soep over 4 diepe borden en schep de vongole erop. Garneer met de extra peterselie en de broodcroutons.
Voedingswaarde: | | |
auteur: delicious.
* Je kunt ook repen van het brood snijden.
Recepten Dosia Brewer. Fotografie: Eric van Lokven. Styling: Jan Willem van Riel. Bereiding: Jacqueline Pietrowski. Productie: Ellen van Mol
 
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!